Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki broj vjernika ide ka stadionu Koševo (FOTO)

papa1

Veliki broj vjernika od ranih jutarnji sati ide ka stadionu Koševu gdje će danas biti održan središnji događaj, misno slavlje, u sklopu posjete Svetog Oca Pape Franje.

Misu će koncelebrirati svi biskupi iz BiH, kao i većina biskupa iz Hrvatske koji također stižu u Sarajevo predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a misi će prisustvovati i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Na misi se očekuje 65.000 vjernika, od kojih je iz BiH oko 34.000, Hrvatske oko 23.000 te Srbije njih oko 2.500. Ostatak je iz brojnih drugih zemalja svijeta.

papa

Veliki broj predstavnika medija već se nalazi na mjestima koje će posjetiti papa Franjo, a na ulicama glavnog grada prisutno je veliki broj pripadnika policije.

Dolazak Svetoga Oca jutros se očekuje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, gdje će ga dočekati nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji su i čelnici crkvenog, odnosno državnog odbora za pripremu Papina posjeta.
Inače, sveta misa na stadionu Koševo predstavljat će centralni događaj pohoda pape Franje u BiH, kada će Sveti otac prenijeti poruku mira, dijaloga, suživota i tolerancije svim građanima Bosne i Hercegovine.

Euharistijskom slavlju prisustvovat će oko 65.000 vjernika, od kojih je iz BiH oko 34.000, Hrvatske oko 23.000 te Srbije njih oko 2.500. Ostatak je iz brojnih drugih zemalja svijeta.

Program na stadionu počet će dolaskom Svetoga oca papamobilom kojim će atletskom stazom obići i pozdraviti vjernike.

Potom će ga dočekati gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić te mu uručiti Ključ grada i Povelju o dodjeli Ključa. Dizajnirao ih je i ručno izradio istaknuti bh. umjetnik Salem Obralić.

Ključ je izliven u bronzi, poliran i obrađen u dizajniranoj kutiji od drveta divlje trešnje. Osmišljen je u vidu ključeva iz srednjovjekovnog doba. Na rezi ključa oslikane su bogomolje, s mostom tipa Šeher-ćehajine ćuprije, kakav se nalazi i na grbu Grada Sarajeva.

Priznanje se sastoji od kutije s ključem i Povelje s tekstom na bosanskom i italijanskom jeziku. U vrhu Povelje utisnuta je Višegradska kapija, kao simbol ulaza u Sarajevo.

Papa Franjo zatim odlazi u sakristiju na ulazu u stadion, nakon čega počinje misno slavlje prema pripremljenoj i odobrenoj liturgiji.

Kada je riječ o prinošenju darova, ta je čast pripala obitelji Petra i Milenke Ivančić sa šestoro djece iz Rame i župe Presvetog Srca Isusova Prozor u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Oni će prinijeti darove za euharistijsko slavlje s papom Franjom – kruh, vino i vodu.

Imaju pet kćeri i jednog sina – Ružica, Zorica, Katarina, Marija i Lucija, te sin Ivan, bogoslov Vrhbosanske nadbiskupije, koji je pred završetkom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i blizu đakonskog i svećeničkog ređenja.

Prema važećim odredbama drugih darova na misi neće biti, a također Sveti otac nikoga neće pričestiti.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja izvest će udruženi zborovi iz nadbijskupija i biskupija BiH, Hrvatske i drugih susjednih zemalja.

Ravnatelj liturgijskog pjevanja i zborovođa bit će dirigent vlč. Marko Stanušić.