Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

​Cijene nafte porasle iznad 63 dolara

nafta polje

Cijene nafte porasle su jučer na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 63 dolara, potaknute sporazumom članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača o produženju razdoblja smanjene opskrbe do kraja iduće godine.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 57,86 dolara.

OPEC i nezavisni proizvođači na čelu s Rusijom dogovorili su u četvrtak da će zadržati aktualno ograničenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do kraja iduće godine, iako su naznačili da je moguć i raniji raskid sporazuma u slučaju pregrijavanja tržišta i prenaglog rasta cijena.

Sporazumom koji je stupio na snagu u januaru, a trebao je trajati do marta iduće godine proizvođači su smanjili proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno i prepolovili višak u globalnoj opskrbi naftom u prošlih godinu dana. Cijene su porasle iznad 60 dolara po barelu, sa samo 27 dolara po barelu koliko su iznosile u januaru 2016. godine.

Rusija je u strahu od prekomjernog rasta cijena naglasila potrebu za jasnom izlaznom strategijom i zatvaranjem sporazuma, te je uključena i referenca o mogućoj reviziji u junu.

Iz Moskve su upozorili da bi više cijene mogle također povećati aktivnosti bušenja u Sjedinjenim Državama, koja nije stranka u sporazumu.