raste udio sberbanka

18,53 posto dionica Mercatora preneseno na Fortenova grupu

mercator (1)

U izvještaju je istaknuto kako je Mercator svojim strateškim slovenskim dobavljačima ponudio mogućnost potpisa dugoročnih ugovora o suradnji, koje su potpisali svi oni koji su u takvim ugovorima našli svoj poslovni interes

U utorak, 30. marta 2021. je započeo postupak prijenosa dionica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu.

Dionice koje je Sberbank imala u Poslovnim sistemima Mercator zamijenjene su za udjele u Fortenova grupi, te je na Fortenova grupu preneseno 18,53 posto dionica Mercatora. Udio Sberbank u vlasništvu Fortenova grupe time je narastao na 44 posto.

„Jučerašnji početak prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu i prodaja Poslovnog područja Zamrznuta hrana, koja je zaključena u ponedjeljak, dio su optimizacije portfelja Fortenova grupe koja je usmjerena na jačanje kapitalne strukture i konsolidaciju ključnih područja u kojima je Fortenova grupa tržišni lider. Kada jučer započeti postupak transfera dionica Mercatora na Fortenova grupu bude završen, Fortenova grupa će s Mercatorom biti neupitni regionalni tržišni lider u maloprodaji, koji će imati znatne kapacitete za ulaganja i daljnji rast “, rekao je Fabris Peruško, komentirajući početak postupka prijenosa dionica Mercatora.

Peruško je također naglasio kako su kompanije Fortenova grupe u pandemijskoj godini bile ključne za osiguranje opskrbe kupaca na tržištima na kojima posluju, zahvaljujući i tisućama velikih i malih, domaćih i stranih dobavljača s kojima kompanije Fortenova grupe imaju dugotrajne i stabilne odnose.

“Predstojeća integracija Mercatora s maloprodajom Fortenova grupe je velika prilika za sve ključne dobavljače”, istaknuo je Peruško, nadovezujući se na u srijedu objavljeni izvještaj slovenskog izvanrednog povjerenika u Mercatoru, koji je potvrdio potpunu usklađenost poslovanja Mercatora sa slovenskim Lex Mercatorom.

U izvještaju je istaknuto kako je Mercator svojim strateškim slovenskim dobavljačima ponudio mogućnost potpisa dugoročnih ugovora o suradnji, koje su potpisali svi oni koji su u takvim ugovorima našli svoj poslovni interes.