Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

blokirani u luci

4.500 kamiona uspjelo preći iz Dovera u Francusku

Hiljade kamiondžija čekalo je više dana da bi mogli da se vrate kući, neki su parkirali vozila na starom aerodromu, drugi direktno na autoputu

Više od 4.500 kamona blokiranih u engleskoj luci Dover moglo je da napusti Veliku Britaniju od srijede zahvaljujući masovnoj operaciji testiranja na covid-19 u koju je uključeno više od hiljadu vojnika, javile su britanske vlasti.

Francuska je u nedjelju uveče potpuno zatvorila granice sa Britanijom zbog pojave novog soja koronavirusa. Blokada je ukinuta u srijedu ujutro, pod uslovom da vozači imaju negativan test na koronavirus, ali se u međuvremenu nagomilao ogroman broj kamiona sa engleske strane i trebalo je vremena i pojačana organizacija da se osigura testiranje za sve.

Hiljade kamiondžija čekalo je više dana da bi mogli da se vrate kući, neki su parkirali vozila na starom aerodromu, drugi direktno na autoputu.

U petak navečer više od 4.500 kamiona su mogli da odu, rekao je britanski ministar saobraćaja Grant Shapps preko Twittera. Sprovedeno je više od 10.000 testova, od kojih je 24 bilo pozitivno, rekao je on.

U normalnim vremenima do 10.000 kamiona prelaze dnevno preko Dovera, koji je glavna engleska luka za prelaz preko La Manchea.

Da bi se pojačali kapaciteti testiranja ministarstvo odbrane objavilo je da će rasporediti još 800 vojnika, pored 300 već mobilisanih.

“Iako je ostvaren veliki napredak, stotine vozila su mogla da napuste Veliku Britaniju, potrebno je povećanje testiranja jer nova vozila stalno pristižu”, dodao je ministar preko Twittera.

Vojnici takođe učestvuju u raspodjeli vode i hrane blokiranim vozačima.

Francuska je poslala tim od 26 vatrogasaca da pomogne u testiranju, i više od 1000 obroka i radnike Crvenog krsta.

Da bi obezbjedili brži povratak u normalu Velika Britanija i Francuska su se dogovorile da vanredno zadrže saobraćaj preko La Manchea, brodom i željeznicom na Božić. Trajektne kompanije ukrcavaju vozila samo u pravcu Dover-Calais.

Samo tokom jučerašnjeg dana 1.000 kamiona prešlo je iz Dovera za Calais i kretanje se ubrzalo danas, rekao je za France Presse generalni direktor kompanije koja upravlja lukama Calais i Boulogne-sur-Mer.

On je rekao da će tim tempom situacija potpuno da se raščisti tokom sutrašnjeg dana.

Na autoputu M20 koji vodi ka Doveru, vozači su rekli za AFP danas da su se pomjerili samo 11 kilometara za 19 sati.

Ova kriza uticala je na lanac snabdijevanja u Velikoj Britaniji koji jako zavisi od saobraćaja preko La Machea, i strahuje se da će biti nestašica nekih proizvoda ako se situacija brzo ne vrati u normalu.