Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Addiko Bank spremna na dogovor ako većina podržava prijedlog UKK Švicarac

addiko_banka

Povodom zaključka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa rješavanjem pitanja kredita sa valutnom kaluzulom u švicarskim francima (CHF) kroz potpisivanje memoranduma između banke i Udruženja korisnika kredita (UKK) Švicarac, Addiko bank d.d. je izrazila spremnost na potpisivanje memoranduma pod uslovima koje je definiralo Udruženje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U dopisu Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je naglašena spremnost Addiko Bank d.d. Sarajevo na potpisivanje memoranduma o konverziji CHF kredita pod uslovima koje je definiralo UKK Švicarac, uz neophodnu podršku najmanje 90 posto korisnika aktivnih kredita, jer se radi o dobrovoljnom rješenju, koje treba obavezati obje strane, to jest banku i klijente, navodi se u saopštenju banke.

Prema podacima dostavljenim od UKK Švicarac, samo 223 korisnika aktivnih kredita, odnosno oko 30 posto, su saglasna sa ovim prijedlogom, što nije dovoljno za cjelovito rješenje, saopštili su iz Addiko banke.

“Ugovori o kreditu su regulisani obligacionim pravom koje, pored ostalog, podrazumijeva i saglasnost obje strane za promjenu ugovornih odredbi. Dakle, ni mi, ni Udruženje zakonski ne možemo nametati rješenja na koja klijenti koji su ugovorili kredit ne pristaju. Naša je želja riješiti ovo pitanje jedinstveno za sve klijente. Potpisivanje memoranduma sa Udruženjem koje predstavlja samo manji dio korisnika aktivnih kredita sa CHF valutnom klauzulom, ne bi riješilo ovo pitanje, već bi dovelo do većih problema što je neprihvatljivo”, stav je Uprave Addiko banke.

Iz Banke podsjećaju da Addiko bank d.d. Sarajevo od početka svog rada nastoji riješiti ovo naslijeđeno pitanje. To je bio i ključni razlog ponude dobrovoljne konverzije kredita, uz otpis od 30, odnosno 50 posto duga, te fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i period otplate u skladu sa mogućnostima klijenta, što je velika većina klijenata i prihvatila.

“Danas, kao rezultat toga imamo oko 700 aktivnih kredita sa valutnom klauzulom u CHF u Addiko Bank d.d. Sarajevo. U BiH je ukupno bilo odobreno oko 12.500 kredita sa CHF valutnom klauzulom”, navodi se u saopštenju.