Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aerodrom u Atlanti sa 101 milionom putnika najprometniji u svijetu

atlanta-erodrom

Međunarodna zračna luka Hartsfield-Jackson u južnom američkom gradu Atlanti, u saveznoj državi Georgiji već 18. godinu zaredom najprometniji je aerodrom na svijetu.

Izvještaj Međunarodnog vijeća za zračni saobraćaj koji je obuhvatio 2.300 velikih aerodroma iz 160 svjetskih zemalja pokazuje da je aerodromom u Atlanti u 2015. godini prošao 101 milion putnika što je povećanje za 5,5 posto u odnosnu na godinu ranije.

Nakon Atlante, drugi najprometniji aerodrom na svijetu je onaj u Pekingu gdje je prošle godine zabilježeno 90 miliona putnika. Aerodrom u Dubaiju koji je 2016. godine bio šesti najprometniji, ove godine je na trećem mjestu, ali je i dalje najprometniji u smislu međunarodnih putnika.

Putnički promet u globalnom avio saobraćaju u 2015. godini porastao je za 6,4 posto gdje povećanje bilježi svih šest regija: Azija-Pacifik, Evropa, Sjeverna Amerika, Latinska Amerika-Karibi, Bliskog Istok i Afrika.

Atlanta titulu najprometnijeg svjetskog aerodroma drži od 1998. godine posebno zbog toga što se nalazi na udaljenosti od dva sata leta od 80 posto populacije Sjedinjenih Američkih Država čime je centralna tačka za početak putovanja prostranom državom.

Aerodrom Hartsfield-Jackson nudi 225 odredišta u 51 zemlju, prima više od 250.000 putnika dnevno s 2.500 dolazaka i odlazaka aviona po danu.

Inače, sama Atlanta je turistički atraktivna. Sedmi je po redu najposjećeniji američki grad, u njemu je smješteno sjedište kompanije Coca-Cola, a nudi i najveće svjetske akvarije s najvećim ribljim vrstama na Zemlji.