Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Afroamerikanka na novčanici od 10 dolara

18/06/2015

Američki ministar finansija Jack Lew je najavio da će povodom 100. godišnjice od uspostave prava žena da glasaju u SAD-u 2020. godine biti štampane nove novčanice od 10 dolara na kojima će biti i lik žene.

Lew je istakao da će nove novčanice služiti na čast američkoj historiji i vrijednostima, ali da još nije utvrđeno lik koje žene će se naći na novčanicama.

Posljednje žena na američkim novčanicama bila je Martha Washington, čiji lik je u periodu 1891. do 1896. godine bio na novčanici od jednog dolara.

U izboru žene čiji lik će biti štampan na novčanicama će biti uključeni i američki građani posredstvom internet stranica i društvenih mreža.

Nevladine organizacije za ravnopravnost žena su nedavno od vlasti SAD-a tražile da na novčanici od 20 dolara bude lik jedne žene, a s tim u vezi su organizirale anketu koji bi to lik mogao biti. Glasalo je više od milion ispitanika, a među 15 kandidatkinja najviše glasova je osvojila afroamerikanka i simbol za borbu protiv ropstva u SAD-u Harriet Tubman.

Ministar Lew je kazao da je to sretna slučajnost da se upravo sada pojavila mogućnost štampanja novih novčanica od 10 dolara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.