Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija Moody's ponovo smanjila rejting Agrokora

agrokor

Agencija Moody's smanjila je rejting Agrokora s prijašnjih Caa2 na Ca, a zadržani su negativni izgledi i podignuta je vjerojatnost stečaja sa Ca-PD na D-PD jer koncern nije 1. maja platio kupon na svoju 300 miliona eura vrijednu obaveznicu.

Aktiviranjem Lex Agrokora zamrznute su ionako sve obaveze plaćanja, no rejting agencije i dalje snižavaju ocjene Agrokora.

To je već četvrto smanjenje rejtinga te kompanije od strane Moody'sa od početka ove godine. Iz agencije napominju kako znaju da to što Agrokor ne plaća kamate na dugove jeste u skladu s odlukom firme iz aprila ove godine o podnošenju zahtjeva za restrukturiranje prema hrvatskom Zakonu o postupku izvanredne upravu u trgovačkim društvima od sistemskog značaja.

Isto tako, jasno je da njihovu zabrinutost izazivaju odluke vladinog povjerenika i sumnja u tačnost financijskih izvještaja.

– U ovoj fazi, krajnji ishod tih pregovora ostaje neizvjestan. Moody's vidi rizik da bi neki vjerovnici, poput lokalnih dobavljača, mogli biti plaćeni prije međunarodnih vjerovnika. Nadalje, izdavanje dodatnog super višeg duga povrh 80 miliona eura posuđenih 14. aprila 2017. povećalo bi podređenost postojećih dugova – navodi agencija.

U takvim okolnostima smatraju da bi vjerojatnost korporativnog povrata mogla pasti prema nižem kraju raspona od 35 do 65 posto, što odgovara korporativnom rejtingu od Ca, a da će izgledi za povrat viših neosiguranih izdanja vjerovatno biti manji od 35 posto, što znači da je ocjena C prikladna za ove instrumente.