Agrokor: Nadamo se da će odluka Vlade FBiH pomoći stabilizaciji Konzuma

ramljak bih

Vanredna uprava Agrokora nada se kako će jučerašnja odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), kojom je donesena Uredba o postupku vanrednog nadzora u privrednim društvima od sistemske vrijednosti za FBiH, doprinijeti procesu daljnje stabilizacije poslovanja Konzuma BiH, izvijestili su u petak iz Agrokora.

“Vanredna uprava Agrokora uložila je iznimne napore u stabiliziranje poslovanja Konzuma u BiH te je znatno popravila situaciju u odnosu na stanje zatečeno u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru. Na tržište BiH vraćen je Mercator, koji je preuzeo natrag svoje prodavaonice od Konzuma, kao i sve zaposlenike, u toku je dokapitalizacija Konzuma BiH, s dobavljačima su postignuti dogovori o rješavanju zaostalih plaćanja i uspostavljene su redovne isplate novih potraživanja. Zadržana je zaposlenost i postavljeni su dobri temelji za ozdravljenje i daljnje jačanje Konzuma BiH. Druge Agrokorove kompanije u BiH bez obzira na probleme s kojima je suočen sistem Agrokora posluju stabilno i podmiruju svoje obveze”, navodi se u izjavi vanredne uprave Agrokora a vezano uz jučerašnju odluku Vlade FBiH.

Kako ističu, o svim dosad poduzetim koracima redovno su obavještavali vlasti BiH i druge dionike.

“U vanrednoj upravi se nadamo da će i provedba jučer donesene Uredbe o vanrednom nadzoru doprinijeti ovom procesu daljnje stabilizacije poslovanja Konzuma BiH, na dobrobit zaposlenika, građana i gospodarstva”, ističu iz Agrokora.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je usvojila posebnu uredbu koja bi trebala omogućiti pojačani nadzor nad poslovanjem velikih poslovnih sistema, a federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je kako je riječ o odgovoru na izazove nastale zbog krize u koncernu Agrokor i njegovim tvrtkama-kćerima koje posluju u BiH.

Dokument pod nazivom Uredba o postupku izvanrednog nadzora u gospodarskim društvima od sistemskog značaja za FBiH zapravo je neka vrsta “Lex Agrokora”, a odnosi se na povezane komapnije odnosno sistema koji imaju najmanje hiljadu zaposlenih i ostvaruju promet od najmanje 500 miliona konvertibilnih maraka.

U izjavi za agenciju Fena Novalić je kazao kako uredba sadrži mehanizme u skladu sa stanjem u Federaciji BiH, pri čemu se u cijelosti poštuje neprikosnovenost privatne imovine. Dokument je nastao na temelju dosadašneg nadzora nad poslovanjem Agrokorovih kompanija u BiH te konsultacija s privremenim povjerenikom hrvatske vlade Antom Ramljakom čiji je prvenstveni cilj bio zaštititi dobavljače i zaposlene.

“S druge strane, obzirom da smo mala, otvorena ekonomija veliki korporativni sistemi imaju značajan utjecaj na gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost i moramo naći način zaštite sistema, a da pri tome poštujemo načela tržišne ekonomije. Upravo to smo i uradili kroz uredbu”, kazao je Novalić.

Iako je nakon uvođenja privremene uprave u Agrokor postojala dobra komunikacija vlasti u BiH i kompanija pogođenih tom krizom Novalić je upozorio kako postoje i drugi faktori koji utječu na razvoj događaja pojašnjavajući kako misli prije svega na povjerioce izvan BiH.

“S obzirom da nedavna zbivanja vezano za aktiviranje garancija donose značajnu nesigurnost po pitanju razumijevanja cjelokupnih rizika, smatramo da je upravo sad najbolji trenutak da uvedemo i zakonsku mjeru pojačanog nadzora”, kazao je Novalić sugerišući kako je direktni povod za donošenje uredbe pokušaj Sberbanke da se domogne vlasničkog udjela Jamnice u Sarajevskom kiseljaku.

Uredba je definisala pojam sistema osnovne i povezanih pravnih osoba, a vanredni nadzor u njihovu poslovanju odnosi se na primjenu važećih propisa i zakona koji može biti uveden na prijedlog odgovarajućeg ministarstva u slučaju nelikvidnosti.

U takvim se slučajevima otvara mogućnost imenovanja vladina povjerenika i definiraju njegove ovlasti te otvara mogućnost uspostave odbora povjerilaca kao i pojačanog nadzora radi redovnog izmirenja finansijskih obveza.

Novalić je izričit u konstataciji kako uvođenje instituta privremenog upravitelja ne znači da vlada preuzima upravljanje nekim gospodarskim subjektom nego samo osigurava pojačani nadzor.