Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Agrona” najavljuje povećanje broja kooperanata i proizvodnje kornišona

Agrona6

Sezona uzgoja i otkupa kornišona u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu završena je sredinom septembra. Od uzgoja ove poljoprivredne kulture živi oko 2000 porodica. Više od 400 stotine njih trenutno su kooperanti firme Agrona d.o.o. iz Živinica, koja je jedan od pionira u organiziranom otkupu kornišona u našoj zemlji.

Zagarantiran plasman i redovne isplate za dostavljene prinose su ono što Agrona nudi u zamjenu za kvalitetnu sirovinu.

-Kvalitet i količina proizvedenih kornišona uveliko ovise o vremenskim uvjetima, koji su ove godine, nažalost, bili uzuzetno nepovoljni. Prinos krastavca je značajno manji od očekivanog, tako da smo otkupili 1500 t. Također, trend iseljavanja stanovništva iz ruralnih krajeva ne jenjava, a smanjen je i interes za poljoprivrednom proizvodnjom. To je velika šteta za razvoj ove grane privrede, jer posmatrano kroz prizmu maksimalne cijene i plaćanja našim kooperantima u roku od sedam dana, proizvođači nikad nisu imali povoljnije uslove rada, kazao je Senahid Huremović, direktor Agrone.

Ipak, optimizma u Agroni ne nedostaje, pa su već postavili cilj za narednu sezonu: udvostručiti primarnu proizvodnju i broj kooperanata.

Posredstvom kompanije Adriatic Group iz Beča, čija članica je i Agrona, ove godine je 1000 t kornišona izvezeno na tržište EU kao sirovina. Ostatak od 500 t prerađen je u bh. fabrikama Voćar-promet u Glumini i Natura food u Bijeljini i plasiran na tržište pod brendom Natura. Osim rasta i razvoja na domaćem tržištu, brend Natura u skoroj budućnosti planira izaći na tržišta SAD, Kanade i Australije.