Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vide li se efekti

Akcija “zaključavanja cijena” produžena do 15. juna, najavljeno proširenje broja artikala

supermarket kupovina
Foto: BHRT
Ilustracija

Ekonomisti podsjećaju: natjerati na spuštanje cijena nije nikakva ekonomska mjera

Iako je već dva mjeseca od početka primjene akcije “Zaključavamo cijene” u Federaciji BiH, efekte primjene građani, uglavnom, ne vide. Zaključani su samo njihovi ispražnjeni novčanici. U Republici Srpskoj u proteklom periodu uočen je nesrazmjeran rast cijena pekarskih proizvode, te slijede intenzivnije kontrole privrednih subjekata.

Cilj projekta “Zaključavamo cijene” jeste olakšati građanima period svakodnevnog rasta cijena uzrokovan ekonomskom nestabilnošću. Pitali smo građane da li je efekat postignut i u kojoj mjeri.

Resorni ministri najavljuju proširenje broja artikala kojima će cijene biti zaleđene, ali i nalaženje načina da se smanji mogućnost manipulacije sa odredbama.

“50 i nešto više artikala. Naravno, u narednih par dana, odnosno do kraja ovog mjeseca, prije kraja ove prve akcije imaćemo jasno idefinisane načine i modele”, rekao je Аmir Hasičević, ministar trgovine FBiH, prenosi BHRT.

“Pekari vješto izbjegavaju ovu maržu na osnovne životne namirnice kada se tiče hljeba tip 500. Nije po ograničenoj marži i stoga razloga ćemo pokušati nači način kako smanjiti prostor za tako reći uslovno manipulaciju”, kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS.

Ekonomisti podsjećaju: natjerati na spuštanje cijena nije nikakva ekonomska mjera.

“Danas niko ne može da kaže da li smo postigli pozitivan efekat i koliko. Znamo otprilike da su ljudi malo mirniji i ne žure u trgovinu da kupe na silu nešto jer pretpostavljaju da bi ti moglo biti u zoni nestašice ili naglog rasta cijena. Mi smo umjetnici. Mi smo bez mjera spustili infalaciju”, prof. dr Željko Rička, ekonomista.

Akcija “zaključavanje cijena” produžena je do 15. juna.