Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Al-Kawari: Ubrzanje reformi dovest će katarske investitore u BiH

Rashid Mubarak Al-Kawari

Nastupajuća posjeta Nj.v. šeika Thamima Bin Hamada Al-Thanija, emira Države Katar, ostavit će veliki pozitivan trag za dolazak velikih katarskih investicija u Bosni i Hercegovini – kazao je u intervjuu za Fenu ambasador Države Katar u BiH Rashid Mubarak Al-Kawari.

Al-Kawari je podsjetio da je Ambasada Katara otvorena u Sarajevu 2007. godine, čime je pokrenuta nova faza u odnosima između dvije zemlje. Politički odnosi su vrlo dobri i u stalnom usponu što je dobra osnova za unapređenje odnosa i u mnogim drugim oblastima, kao što su ekonomija, turizam, tehnička saradnja.

Ambasador kaže da je Država Katar imala veliku ulogu u pružanju političke potpore i podržavanjem BiH u svim međunarodnim organizacijama i konferencijama za vrijeme rata i postratnog perioda.

Država Katar je bila aktivna na međunarodnim konferencijama za obnovu BiH, gdje je dala svoj finansijski doprinos, a također, dodao je ambasador, sudjeluje i u finansiranju Ureda visokog predstavnika (OHR). Osim toga, Nj.v. šeik emir otac Države Katar je posjetio BiH 1998. godine, prije otvaranja Ambasade u Sarajevu, što je također dokaz čvrstih odnosa dviju zemalja.

Nakon otvaranja Ambasade 2007. godine, naglasio je Al-Kawari, radili su na aktiviranju ekonomskih i kulturnih odnosa putem potpisivanja većeg broja bilateralnih sporazuma.

– Ali ispred nas postoje još prepreke u jačanju trgovinskih odnosa i investicija zbog komplikovanosti zakonodavnih regulativa i nepostojanja jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH. Stoga se nadamo da će BiH ubrzati proces reformi da bi omogućila katarskim investitorima da dođu u BiH i da investiraju u raznim oblastima – istakao je.

Iako je u proteklom periodu potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma iz oblasti ekonomije, poput Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o zaštiti i promociji investicija te zahvaljujući bezviznom režimu povećan broj turističkih i poslovnih posjeta iz Katara, Al-Kawari kaže da može i bolje.

– Istina da ekonomski odnosi dviju zemalja nisu dostigli nivo političkih odnosa iz razloga koje sam već spomenuo i zbog glomazne administracije i različitih zakona unutar BiH koji pokolebaju privrednike koji strahuju da ulaze na tržište koje nije sigurno, jer kapital je kukavica koji traži uvijek stabilnost i garancije – tvrdi Al-Kawari.

Bezvizni režim koji omogućava građanima Države Katar slobodan ulazak u BiH ima pozitivne rezultate po dolazak katarskih turista i privrednika koji traže prilike za investicije i to je rezultiralo da više katarskih državljana osnuju trgovačke firme u BiH.

Naglašava da je to začeće jake ekonomske saradnje bez obzira na njen dosadašnji skromni učinak, „ali zato očekujemo rast u budućnosti jer radimo na jačanju ekonomskih i trgovinskih veza između dvije zemlje“.

S obzirom na to da postoji velika zainteresiranost za učešće građevinskih kompanija iz BiH na poslovima izgradnje velikih infrastrukturalnih objekata u Kataru, na pitanje hoće li im Država Katar dati šansu, Al-Kawari kaže da je BiH poznata po kvalificiranoj radnoj snazi i imala je vodeće firme u oblasti građevinarstva.

– Znamo da je sudjelovala u izgradnji ogromnih projekata u zemljama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike kao što su Irak i Libija, ali, nažalost, rat u BiH prouzrokovao je gubljenje udjela u vanjskom tržištu ovih firmi. Veliko iskustvo je prisutno, bez obzira na teške trenutke koje ove firme proživljavaju zbog ogromne konkurencije na svjetskom tržištu – kaže ambasador.

Država Katar je otvorena zemlja, pojašnjava, i vodeće međunarodne kompanije se takmiče da dobiju velike projekte u Kataru pa stoga ne vjeruje da postoje prepreke koje sprečavaju bh. firme da sudjeluju na međunarodnim tenderima u Državi Katar i da dobiju poslove ako ispune potrebne uvjete.

-Još jednom želim da spomenem da je vaša lijepa zemlja bogata prirodnim resursima i velikim brojem obrazovanog kadra koji posjeduje ogromno iskustvo i to je ono što čini budućnost BiH svjetlijom pod uslovom da riješite sve političke probleme koji sprečavaju napredak i procvat ekonomije i ostalih segmenata života – istakao je ambasador Al-Kawari.

Trenutno se radi na usaglašavanju memoranduma o razumijevanju u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja, a kojim će se regulirati saradnja dviju zemalja u svim oblastima obrazovanja i nauke te zajedničkim projektima za razvijanje sektora nastavnog programa u BiH i Kataru. Ovim će također biti regulirana saradnja između škola, razmjena iskustava u oblasti obrazovanja i saradnja u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja, te razmjena profesora i stručnjaka.

Na pitanje kakve su mogućnosti da Država Katar i BiH uspostave saradnju u oblasti zdravstva, s obzirom na to da bogata društva poput Katara imaju više mogućnosti za razvoj nauke, tehnike i tehnologije, ambasador Al-Kawari je kazao da je nauka, a naročito oblast medicine na vrlo naprednom nivou u Državi Katar i to zbog saradnje i razmjene iskustava katarskih univerziteta s univerzitetima u svijetu, ali i velikog broja međunarodnih stručnjaka u oblasti medicine koji rade u Kataru.

– Mi znamo da BiH ima medicinski kadar bogatog iskustva, dio njih radi u zemljama EU, naročito u Njemačkoj, ali postoji određeni broj ljekara i srednjeg medicinskog kadra koji također radi u Državi Katar – ističe ambasador.

Radi se na reguliranju dolaska medicinskog kadra u Katar putem potpisivanja memoranduma o razumijevanju u oblasti zdravstva i proizvodnji lijekova i zapošljavanja. Nacrt ovog memoranduma je upućen bh. institucijama radi razmatranja i davanja sugestija, te harmoniziranja s katarskom stranom prije potpisivanja.

– Smatram da će ovaj memorandum koristiti naročito bh. medicinskom kadru, jer će mu omogućiti korištenje ogromnih mogućnosti u toj oblasti koje Država Katar posjeduje – istakao je ambasador Države Katar u BiH Rashid Mubarak Al-Kawari u intervjuu za Fenu.