Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Albanija ovog ljeta otvara za turiste svoj vojni i najveći otok Sazan

06/04/2017

Albanska ministrica ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i biznisa Milva Ekonomi i ministrica odbrane Mimi Kodheli potpisale su u srijedu sporazum o saradnji kako bi otok Sazan na jugu Albanije postao dostupan turistima tokom ljetne sezone, od početka maja do kraja oktobra, javlja albanska novinska agencija ATA.

– Ljetna sezona je blizu i albanski turistički operateri, turističke agencije žele više turističkih destinacija koje će ponuditi turistima, tako da je pristup otoku Sazan bio čest zahtjev – izjavila je ministrica Ekonomi.

Ministrica Kodheli turizam smatra važnim sektorom albanske ekonomije i izrazila je spremnost da stavi na raspolaganje kapacitete ministarstva odbrane za pristup turista albanskim destinacijama, stavljajući naglasak na sigurnost.

Otok Sazan je najveći otok u Albaniji, površine 5,7 kvadratnih kilometara, te je vojni objekt bez civilnog stanovništva.

Ideja projekta zaštite i otvaranje Sazan otok za turiste uveden prije nekoliko godina. Otvaranja bivše vojne baze Sazan kao turističke atrakcije u centru eko i kulturnog turizma, predviđa poštivanje i očuvanje ekosistema otoka i povijesti.

Sazan predstavlja svojevrsnu prezentaciju bivše komunističke Albanije, izolirane od ostatka svijeta, okružene bodljikavom žicom i bunkerima. Za turiste je to priliku za otkrivanje i razgledavanje hladnoratovske ere Albanije u okruženju prirodnih ljepota otoka Sazan.

Područje oko otoka Sazan je zaštićena morska zona s ograničenim pristajanjem za brodove na određenoj udaljenosti. Zaštićeno područje je stanište osjetljivog ekosistema mora.

Osim turizma na otoku će se u naučno- istraživačkom centra i u saradnju s međunarodnim univerzitetima provoditi studije o morskim ekosistemima, pomorskoj arheologiji, alternativnoj energiji, navodi ATA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.