Biznis

Alkaloid ostvario pozitivne finansijske rezultate u 2016.

17/08/2016

Prema nerevidiranoj pojedinačnoj i konsolidovanoj bilansi uspjeha Alkaloid AD Skopje ostvario je pozitivne finansijske rezultate za period januar – juni 2016. godine.

Ukupna konsolidovana prodaja za prvih šest mjeseci ove godine iznosi više od 68 miliona eura što predstavlja povećanje za čak 4 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni konsolidovani izvoz kompanije povećan je za 5 posto. Ostvarena dobit, prije odbijanja kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), iznosi 9,7 miliona eura i povećana je za 8 posto, dok je i konsolidovana neto dobit, koja iznosi 5.3 miliona eura, također povećana za 8 posto, prema nerevidiranoj konsolidovanoj bilansi uspjeha.

Također, prema nerevidiranoj pojedinačnoj bilansi uspjeha, prodaja za period januar – juni 2016. iznosila je 52.6 miliona eura, što predstavlja povećanje za 6 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Prije odbijanja kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) dobit je porasla za 9 posto i iznosi čak 9.5 miliona eura dok je i neto profit povećan za 9 posto.

Ukupna ulaganja ove kompanije u dugoročna sredstva za isti period godine, januar – juni 2016. godine, iznose 5.6 miliona eura.

Komentari