Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjak za energetiku

Almir Bečarević: Od Nove godine moguće pojeftinjenje plina

almir becarevic ss

“Prognozirat ću smanjenje cijene u rasponu od 10% do 20% od 1. januara 2023. godine. Nadam se da će struka voditi glavnu riječ u novoj Vladi FBiH i da će se ove prognoze ostvariti”, kaže Bečarević

Ako nakon isteka ugovora sa ruskim “Gazprom Exportom” 31. decembra 2022. godine ostane ista formula za obračun cijene gasa za potrošače u BiH, od Nove godine bi trebalo da dođe do pojeftinjenja gasa između 10 i 20 odsto.

Ovo tvrdi Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, koji u intervjuu za Nezavisne novine naglašava da je uslov za ovakav epilog i da dođe do dodatnog smanjenja cijene ruskog gasa, što je u trenutnoj situaciji vrlo vjerovatno.

“Koliko će to biti, zavisi od dva faktora, pored samog pada ruske cijene gasa: prvi faktor je kurs USD u odnosu na KM i drugi faktor je koliko će se ići u dubinu kalkulacije cijene od dobavljača”, kaže Bečarević.

Kako će se pad cijene barela nafte odraziti na cijenu gasa?

U posljednjih mjesec dana došlo je do pada cijene barela nafte sa 99 američkih dolara na oko 82-85 dolara. Pored toga, nafta je od prvog kvartala 2022. godine sa oko 120 dolara pala na oko 85 dolara. Sve ovo doprinosi da u formuli za obračun cijene gasa, tj. njeni kalkulativni elementi, pad cijene barela nafte doprinese i smanjenju cijene gasa.

Činjenično, Aneks ugovora “Energoinvesta” i “Gas-Resa” ističe sa zadnjim danom 2022. godine i sada ostaje otvoreno pitanje da li će se ugovor produžiti pod starim uslovima ili će doći do promjene formule, koja bi značila i cjenovno usklađivanje sa cijenama sa berzi gasa.

Šta ako ostane stara formula za obračun cijene gasa?

Pa, u ovom slučaju mogu obradovati sve potrošače prirodnog gasa jer bi trebalo doći do smanjenja ruske cijene gasa s obzirom na pad cijene barela nafte. Koliko će to biti, zavisi od dva faktora, pored samog pada ruske cijene gasa: prvi faktor je kurs dolara u odnosu na KM i drugi faktor je koliko će se ići u dubinu kalkulacije cijene od dobavljača.

Po pitanju oba faktora ovdje prvenstveno mislim na snabdjevača u FBiH jer prostora za smanjenje cijene gasa ima i u samoj kalkulaciji cijene neovisno od smanjenje cijene od “Gazproma”. Prvi zadatak vlasti u FBiH je “izvrtanje naopako” kalkulacije cijene gasa od snabdjevača jer sve analize govore da prostora ima i da uz dodatno rusko smanjenje cijene gasa može činiti jedan dobar efekat na potrošače gasa. Prognozirat ću smanjenje cijene u rasponu od 10% do 20% od 1. januara 2023. godine. Nadam se da će struka voditi glavnu riječ u novoj Vladi FBiH i da će se ove prognoze ostvariti.

Šta ako dođe do potpisa ugovora u kojem se mijenja način formiranja cijene gasa?

U ovom slučaju teško da će iko više moći platiti cijenu gasa jer cijene na berzama skaču, a moguć je i dalji rast s obzirom na to da zima kreće, a svi gasovodi izuzev pravca preko Ukrajine i “Turskog toka” ne rade. Gasna skladišta su se već počela prazniti, tako da se stvaraju uslovi za dalji rast cijene gasa na berzama. O ovom scenariju bolje je ne pričati, već se treba fokusirati na to da formula ostane ista.

Šta nakon prvog kvartala 2023. godine?

Ovdje će sve zavisiti od daljeg kretanja barela nafte i mogu reći da u slučaju da cijena nafta bude imala rast prema 120 dolara ili više, onda će opet cijena gasa biti povećana od drugog kvartala 2023. godine. Znači, prvi kvartal bi trebalo da bude praćen olakšanjem, u određenom procentu, i sa manjim računima za upotrebu prirodnog gasa.