Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Chen Bo: Kina spremna da sarađuje s BiH u okviru projekta “Pojas-put”

ambasadorica_bo

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo izjavila je danas u Banjoj Luci da je njena zemlja spremna da sarađuje s BiH i uključi je u kinesku inicijativu “Pojas i put”, koja je usmjerena na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže koja ima za cilj povezati Aziju s Evropom i Afrikom.

Ona je danas upoznala predsjedika RS-a Milorada Dodik s planovima nedavno održanog foruma u Kini “Jedan pojas-jedan put“ usmjeren na međunarodnu saradnju, te naglasila da BiH također ima šansu da učestvuje u izgradnji inicijative “Pojas i put“ koja daje nove mogućnosti za razvoj projekata infrastrukture.

Milorad Dodik je istakao da je saradnja RS-a s Narodnom Republikom Kinom na izuzetno visokom nivou, da se ona proširuje na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom planu, te je zahvalio Kini na zainteresovanosti za značajna ulaganja u infrastrukturne projekte poput Termoelektrane “Gacko II“. Očekuje da se do kraja ljeta završe razgovori o tom projektu.

Naveo je i da je kineska kompanija “Dongfang elektrik“ radila na izgradnji Termoelektrane u Stanarima, a s kineskim kompanijama razgovara se i o izgradnji autoputeva.

Podržao je kinesku inicijativu da se u osnovnim i srednjim školama u RS-u uvede kineski jezik kao strani jezik.

Dodik i ambasadorica Kine danas su u Banjoj Luci posjetili i izložbu “Put svile – novi izgled“.

LONDON, 23. svibnja (FENA) – Izumljena je nova futuristička torba, FYB London, koja uz atraktivan dizajn nudi i elegantno punjenje pametnog telefona – bez žica i puno muke, prenose mediji.

Da bi se telefon napunio, dovoljno je staviti ga u jedan od posebnih pretinaca, a zahvaljujući Bluetoothu, torbica može javiti i kad je izgubljena, ukradena ili kad se jednostavno previše udaljite od nje.

Torbicu otključavate ni manje ni više, nego otiskom prsta, što je još jedna zaštita protiv lopova koji u prolazu zavlače ruke u torbice.

Dani Richeson, žena koja je kreirala ovaj futuristički modni dodatak, a kampanju za njezino financiranje pokrenula je na Kickstarteru.

Torbu/gadget za sada će si moći priuštiti samo oni koji su spremni za ovakav krik tehnologije izdvojiti oko 750 maraka ili 3000 kuna.

Nije poznato planira li dizajnerica izbaciti i jeftinije varijante.