Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka ekonomija porasla snažnije nego što se procjenjivalo

ekonomija amerika

Američka ekonomija porasla je u prvom kvartalu snažnije nego što se prvobitno procjenjivalo, najviše zahvaljujući snažnoj ličnoj potrošnji na usluge, saopštili su predstavnici Ministarstva trgovine.

Oni su kazali da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao 0,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi SEEbiz.

Za podignutu procjenu zaslužna su prije svega viša ulaganja u zalihe privatnog sektora i snažniji izvoz, kao i slabiji uvoz. Rast je, ipak, najslabiji od prvog prošlogodišnjeg tromjesečja i znatno je sporiji nego u četvrtom kvartalu prošle godine, kada su aktivnosti porasle 1,4 odsto.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva trgovine, najveći doprinos rastu realnog BDP-a u prvom kvartalu dala je lična potrošnja na usluge, i to prije svega na stanovanje, komunalije i zdravstvene usluge.

Potrošnja domaćinstava na netrajne proizvode takođe je porasla, posebno na hranu i pića, kao i na gas i druge energente. S druge strane, pad potrošnje zabilježen je u stavci trajnih roba, prije svega motornih vozila i dijelova, pokazao je izvještaj Ministarstva.

Potrošnja države i lokalnih vlasti takođe je uvećana, a rast je zabilježen i na strani ulaganja u stanogradnju.

U odnosu na posljednja tri prošlogodišnja mjeseca lična potrošnja je znatno slabija, posebno kada je u pitanju roba. U toj je stavci zabilježen rast od samo 0,4 odsto, u odnosu na 1,6 odsto zabilježenih u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Bruto ulaganja privatnog sektora smanjena su 2,6 odsto nakon pada od jedan odsto u prethodnom tromjesečju. Pritom su ulaganja kompanija u opremu potonula čak devet odsto, nakon 2,1-odstotnog pada u prethodnom tromjesečju.