"Reuters"

Američki izvoz oružja porastao za skoro 11 posto u fiskalnoj 2022. godini

f-15 (1)
FOTO: US Air Force

Ukupna prodaja američke vojne opreme u prethodnoj fiskalnoj godini iznosila je 138 milijardi dolara

Prodaja američke vojne opreme stranim vladama porasla je za 10,8 posto na 153,1 milijardu dolara u posljednjoj fiskalnoj godini, izjavio je zvaničnik američkog State Departmenta u srijedu.

Ukupna vrijednost odobrene prodaje u fiskalnoj 2022. – koja je završena 30. septembra – iznosila je 153,1 milijardu dolara, rekla je Jessica Lewis, pomoćnica državnog sekretara za političko-vojna pitanja u prostoriji punoj stranih vojnih atašea i ambasadora u Meridian Houseu, neprofitnoj diplomaciji centar u Washingtonu.

Odobrena prodaja u godini uključivala je 13,9 milijardi dolara vrijednih borbenih aviona F-15ID Indoneziji, 6,9 milijardi dolara vrijednih višenamjenskih borbenih brodova Grčkoj i 6 milijardi dolara vrijednih tenkova M1A2 Abrams Poljskoj.

Ukupna prodaja američke vojne opreme u prethodnoj fiskalnoj godini iznosila je 138 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Postoje dva glavna načina na koje strane vlade kupuju oružje od američkih kompanija: direktna komercijalna prodaja dogovorena između vlade i kompanije i strana vojna prodaja u kojoj strana vlada obično kontaktira službenika Ministarstva odbrane u američkoj ambasadi u njenom glavnom gradu. Oba zahtijevaju odobrenje vlade SAD-a.