trgovci na oprezu

Američko – kineski odnosi oborili cijene nafte

trump nafta

Koronavirus poništio decenije rasta svjetske potražnje za naftom i da će oporavak biti spor

ijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 35 USD zbog pojačanih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, i sumnji u skori oporavak potražnje u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Na londonskom tržištu je cijena barela bila u minusu 1,03 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 35,03 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 96 centi nižoj cijeni, od 32,96 USD.

Kina se sprema da usvoji nove zakone o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, na šta je američki predsjednik Donald Trump reagovao upozorenjem.

Peking ujedno zbog teških posljedica pandemije nije objavio zamišljenu stopu ekonomskog rasta u ovoj godini, prvi puta od kada je uveo tu praksu, prenosi crnogorska MINA.

“Ulagači ponovo moraju djelovati kroz sve jači verbalni rat SAD-a i Kine”, rekao je Stephen Brennock iz konsultantske kuće PVM.

On je podjsetio da je koronavirus poništio decenije rasta svjetske potražnje za naftom i da će oporavak biti spor.

Vlade širom svijeta počele su ublažavati ograničenja kretanja i putovanja uvedena kako bi se suzbilo širenje novog koronavirusa, pa su se pojavile prve naznake oporavka potražnje.

Potražnja za benzinom raste, a neke aviokompanije planiraju povratak evropskih putovanja, što je podstaklo cijene nafte u ovoj sedmici.

Značajniji pad cijena spriječilo je i smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, koji su za maj i jun dogovorili smanjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno.

Trgovci su i dalje na oprezu.

“Tržište nafte još nije izvan opasnosti. Smatramo da je rast cijena na naftnom tržištu bio pretjeran”, navodi Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Pažnja se sada okreće američkoj potražnji za prodženi vikend u SAD-u zbog Dana sjećanja na poginule vojnike, kada potrošnja goriva obično raste.

OPEC zbog blagdana u muslimanskom svijetu nije na svojim internet stranicama objavila kolika je u četvrtak bila cijena barela referentne korpe nafte njenih članica. U utorak iznosila je 28,43 USD.