Američko-švedski projekt o pozicioniranju ženskog poduzetništva

gold

Zajednički projekt američke i švedske vlade, Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), obilježiti će 19. novembar, Dan ženskog poduzetništva, organizacijom okruglog stola „Strateško pozicioniranje ženskog poduzetništva“.

Cilj jeste naglasiti važnost ženskog poduzetništva i potrebe za sistemskim rješenjem kako bi se podržao razvoj ženskog poduzetništva u BiH.

Okrugli sto će biti organizovan u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, a prisutnima će se obratiti Peter Duffy, direktor misije USAID-a u BiH i Marie Bergstrom, direktorica za razvojnu saradnju pri Ambasadi Švedske u BiH.

Na skupu će se okupiti predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora. Učesnici će imati priliku da saznaju više o uspješnim poduzetnicama, a u panel diskusiji će se čuti mišljenja o neophodnosti strategije ženskog poduzetništva.

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) jeste snažna podrška lokalnim zajednicama u ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

USAID/Sida GOLD projekat je posvećen promociji načela osnaživanja žena, priznajući da puni potencijal ekonomskog rasta može biti postignut i održan samo kroz uključivanje načela ravnopravnosti polova.

U proteklom periodu, USAID/Sida GOLD projekat je putem programa razvoja radne snage, certifikacije, podržao otvaranje 1.780 direktnih radnih mjesta.