Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Amerikanci će na Valentinovo potrošiti 20 milijardi dolara

14/02/2016

Na današnji Dan zaljubljenih američka ekonomija će ostvariti veliki profit prodajom poklona, jer se očekuje da će Amerikanci potrošiti skoro 20 milijardi dolara, objavila je Nacionalna federacija maloprodajnih objekata (NRF).

Večera, cvijeće, nakit, slatkiši i čokolade su među su među najpopularnijim poklonima za koje će državljani SAD-a potrošiti 19,7 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 7.300 osoba.

Ispitivanje potrošača pokazalo je da će svaki Amerikanac u prosjeku potrošiti najmanje 146 dolara na svoje voljene, što je za 3,2 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Polovina anketiranih planira pokloniti slatkiše i čokoladne proizvode, za šta će potrošiti 1,7 milijardi dolara, dok će 38 posto njih na pozive za izlazak potrošiti 4,5 milijardi dolara.

Skoro polovina se izjasnila da će svojoj drugoj polovini, ali i drugim članovima porodice, pokloniti čestitku za Valentinovo, za šta će potrošiti 1,1 milijardu dolara.

Dodatnih 4,4 milijardi će biti potrošeno na nakit, oko dvije milijarde dolara će se potrošiti na odjevne predmete, dok će cvjećare na današnji dan zaraditi 1,9 milijardi dolara.

Predsjednik i izvršni direktor NRF Matthew Shay izjavio je da su niske cijene goriva otišle u korist američkih potrošača.

“Niske cijene goriva i zajamčene promocije maloprodaje trebaju pomoći potrošačima koji traže savršen poklon za svoje prijatelje i porodicu. Gledajući u budućnost, mi smo optimistični da su potrošači na pravom mjestu kada je u pitanju trošenje na diskrecione predmete kao što su pokloni”, kazao je Shay te dodao da bi se Dan zaljubljenih mogao pokazati kao ključan za razvoj američke ekonomije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.