Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerikanci kupuju najveću pretplatničku televiziju u Evropi

sky tv

Američka kompanija Comcast dala je na aukciji veću ponudu od 21st Century Foxa za preuzimanje britanskog Skya, najveće pretplatničke televizije u Evropi. Comcast je ponudio oko 39 milijardi dolara za Sky na aukciji koju je proveo britanski Panel za preuzimanje.

Predmet nadmetanja bio je udio od 61 posto u televiziji Sky. Ostalih 39 posto odranije je u vlasništvu 21st Century Foxa. Američki mediji navode da bi, nakon što Comcast preuzme 61 posto Skya, Fox mogao prodati i svoj udio.

Comcast je aukciji ponudio 22,57 dolara po dionici, a Fox, iza kojeg stoji Disney, 20,46 dolara.

Nakon aukcije, obje kompanije moraju podnijeti zvanične ponude. Nakon toga će upravni odbor britanske televizije donijeti preporuku, a dioničari Skya će glasati o preuzimanju najkasnije do 11. oktobra.

Sky ima 23 miliona pretplatnika zbog čega je važan za američke kompanije koje se žele proširi na Evropu, kako bi se borile protiv Netflixa i Amazona.

Sky, također, prodaje usluge mobilne telefonije i interneta, a uz to prikazuje najpopularnije zabavne i sportske sadržaje.

Inače, iza Foxa zapravo stoji komapnija Disney. Comcast i Disney su vodili borbu za preuzimanje Foxa, ali je Disney dobio tu bitku.

Akcionari kompanije “21st Century Fox” prihvatili su u avgustu ponudu kompanije “Walt Disney” vrijednu 71 milijardu dolara za preuzimanje Foxovog zabavnog programa.

sky