Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerikanci u Srbiji otkrili velike količine zlata

zlato

Američka rudarska kompanija “Freeport-McMoRan” i njihovi partneri iz kanadske kompanije “Reservoir Minerals” pronašli su u okolini Bora u Srbiji jedno od najbogatijih nalazišta zlata i bakra na svijetu, javljaju beogradske “Novosti”.

Prema informacijama lista, Amerikanci na dubini između 558. i 559. metra, otkrili gotovo nevjerovatan sadržaj od 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude. Prema do sada istraženim nalazištima u svijetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Hollister u SAD-u, gdje se dobiva 27,20 grama zlata po toni rude.

Za uporedbu, američka kompanija je do sada u okolini Bora otkrili 65 miliona tona rude sa prosječnim sadržajem bakra od 2,6 posto i zlata od 1,5 grama po toni.

Najnovija istraživanja, kako piše list, pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kom je sadržaj bakra 10,75 posto i zlata od 10,86 grama po toni. U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji depozit od 15,85 posto i 16,77 grama po toni zlata.

Ako se izračuna bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po službenim cijenama na Londonskoj burzi metala, proizlazi da se u okolici Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo – 18 milijardi dolara. Ovo su tek prvi rezultati, jer Amerikanci i Kanađani nastavljaju s geološkim istraživanjima.