Gdje na odmor?

Analiza cijena hrane, pića i apartmana: Ko je najjeftiniji, Hrvatska, Grčka ili Crna Gora

more

Koliko para ćete potrošiti na hranu u Grčkoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj?

Sezona odmora je u jeku, a pored pitanja šta ponijeti na put, dilema je i koliko novca je potrebno za džeparac. Koliko para ćete potrošiti na hranu u Grčkoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj?

Crna Gora

Cijene turističkih potrepština u marketima ostale su na prošlogodišnjem nivou pa je za hljeb potrebno izdvojiti 0,57 eura, za litar mlijeka 0,77 eura, a za 12 jaja 1,42 eura. Za kilogram jabuka potrebno je oko 0,83 eura, dok je cijena najskupljih banana oko 1,07 eura. Cijena 1,5 litara vode je 0,57 eura. Prema podacima Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, cijena ležaljki je ista pa je za jednu potrebno izdvojiti od pet do 15 eura, prenosi Blic.

Za brzu hranu potrebno je od jednog do pet eura u zavisnosti od ljetovališta, dok je kafa od 0,80 i 1,80 eura. Cijene u restoranima takođe su ostale slične prošlogodišnjim te je za ručak potrebno izdvojiti između četiri i 40 eura po osobi u zavisnosti od ljetovališta i naručene hrane. Za taksi vam treba između 0,80 centi i dva eura za start. Specifično je i to što taksisti ne pristaju na vožnju čija bi cijena bila manja od 1,60 eura.

Grčka

Cijene hrane u Grčkoj se ne razlikuju previše u odnosu na prethodne godine i drastičnih poskupljenja nema. U prosjeku za četvoročlanu porodicu potrebno je 370 eura.

Kada je u pitanju taksi prevoz, u Grčkoj je potrebno izdvojiti od četiri evra za razdaljinu od kilometar-dva, a 50 eura za razdaljine od nekih četrdesetak kilometara, što znači da je cijena po kilometru od 1,25 eura (za duže relacije) do četiri eura (za najkraće relacije).

Ako vas više uđe u taksi ovaj vid prevoza na nekim relacijama može čak biti isplativiji i od vožnje autobusom. Kod određenih destinacija za ljeto 2019. primjetan je blagi porast cijena smještaja u odnosu na prošlu sezonu i ocjena turizmologa je da se ne radi o drastičnom poskupljenju već o povećanju od pet do maksimalnih deset odsto.

Prema podacima turističkih vodiča, cijene su najviše porasle na Halkidikiju, posebno na Sitoniji i to između 10 i 15 odsto, dok su na Tasosu i na drugim destinacijama koje su atraktivne za srpske turiste (olimpijska i solunska regija, Lefkada i Jonska obala) cijene skočile za oko pet do 10 odsto.

Hrvatska

Prema rezultatima našeg istraživanja najviše novca otići će za kupovinu hrane u hrvatskim marketima te je cijena litra mleka oko 0,9 eura, a hleba 0,89 eura. Za kupovinu pakovanja jaja potrebno je izdvojiti 1,98 eura.

Cijena povrća je od 0,50 eura koliko košta glavica kupusa, do 1,3 eura koliko košta kilogram paradajza.

Cijene brze hrane na hrvatskim kioscima su od 0,80 centi za pecivo do tri evra za parče pice ili pljeskavicu. Obrok u restoranu koštaće najmanje 10 eura, a bogatiji ručak čak 100 eura.

Za zakuske na plaži potrebno je od 2,5 do tri eura koliko je palačinka, odnosno 1,5 euro za krofnice. Kugla sladoleda je 1 evro, dok je sok od pola litre dva evra. Čaj ili espreso platićete euro.

Na većini plaža iznajmljivanje ležaljke je oko 3,5 eura, suncobrana tri eura, no ta se cijena penje i do sedam eura, zavisno od lokacije. Jedan euro je start za taksi na dužim relacijama, a na kraćim potrebno je izdvojiti dva eura.