Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktor elektroprivrede bih

Andelija: Povećana potrošnja električne energije, ali razloga za brigu nema

andelija-EPBiH

“Naša je zadaća osigurati sigurno snabdijevanje električnom energijom. S obzirom da imamo školu na daljinu obaveza za finkcionalan elektroenergetski sistem je još važnija. Elektroenergetski sistem je stabilan”, pojasnio je Andelija

– Zamolio bih sve da shvate da je Elektroprivreda dio sistema zaštite i spašavanja, jer osiguravanje električne energije osiguravamo funkcionisanje vitalnih segmenata društva, posebno zdravstva, školstva i policije, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare Federalnog štaba generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admir Andelija.

“Naša je zadaća osigurati sigurno snabdijevanje električnom energijom. S obzirom da imamo školu na daljinu obaveza za finkcionalan elektroenergetski sistem je još važnija. Elektroenergetski sistem je stabilan”, pojasnio je Andelija.

Napominje da se plan proizvodnje ostvaruje u skladu s planovima.

“U martu imamo povećanje domaćeg posto za negdje oko 6 posto, a u aprilu još veće u odnosu na mjesece iz prethodne godine. Većina potrošaća su domaćinstva. Rad elektroenergetskog sektora usklađen je s mjerama i preporukama Vlade FBiH”, ističe Andelija.

Istakao je da je jutros “evidentirano zadovoljstvo ljudi koji su izašli iz 14-dnevnog režima rada u karantinu”.

Podsjetio je da su odlučili da Elektroprivreda neće isključivati ni opominjati kupce koji tokom pandemije nisu izvršili plaćanje računa, a neće biti obračunate ni kamate.

“Svi rudnici u ovom periodu ostvaruju rezultate kakve su imali u prethodnom periodu. Doprema uglja u elektrane se obavlja regularno, na tome želim zahvaliti Željeznicama FBiH”, zaključio je Andelija.