Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elektroprivreda BiH

Andelija predložio Vladi FBiH: Podijelili smo kupce u tri kategorije

admir andelija – AA

Podijelili smo kupce u tri kategorije, predložili ograničenja 10, 30 posto i fiksno ograničenje na 125 eura – rekao je Andelija

Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Admir Andelija izrazio je očekivanje da će danas Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojiti dopune Zakona o električnoj energiji.

Namjera je da se kroz dopunu Zakona o električnoj energiji omogući Vladi Federacije BiH da ograniči rast električne energije u Federaciji BiH, a kako bi se izbjegli poremećaji u privredi i osigurala stabilnost privrede zbog naglog porasta cijena električne energije.

– Početkom novembra ove godine Elektroprivreda je prepoznala problem sa cijenama električne energije na tržištu. Nažalost, naša privreda odnosno privrednici u to vrijeme nisu bili svjesni koji se sve procesi odvijaju na tržištu električne energije. Tada smo već uputili Vladi FBiH prijedlog za ograničenje cijena električne energije i potrošnje električne energije, jedan stepenasti model. Podijelili smo kupce u tri kategorije, predložili ograničenja 10, 30 posto i fiksno ograničenje na 125 eura – rekao je Andelija.

Dodaje da se na kraju došlo do zaključka da se izvrši dopuna Zakona o električnoj energiji, kojom se u jednom članu dalo pravo Vladi Federacije BiH da u iznimnim situacijama kada dođe do velikih poremećaja na tržištu električne energije interveniše svojom odlukom i da ograniči cijene električne energije.

– Onda poslije donošenja dopune Zakona o električnoj energiji Vlada treba da donese odluku. Kakva će biti ta odluka to ćemo da vidimo – poručio je Andelija.

Naglasio je da neće doći do poskupljenja električne energije domaćinstvima i malim obrtima, već jedino za velike privredne subjekte.