Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Dani meda"

Anita Hodžić-Kurtović iz Cazina najbolja pčelarka u FBiH

Dani_meda_2020_-_3-696×391 (1)

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara Marko Ivanković naveo je da je najbolji način da naši pčelari poboljšaju svoju konkurentnost testiranje i certificiranje njihovih proizvoda, te da svi trebamo raditi na promociji kvalitetnih domaćih proizvoda uključujući med

Anita Hodžić-Kurtović iz Cazina najbolja je pčelarka u FBiH, a Selma Smlatić iz Velike Kladuše je najbolja mlada pčelarka, objavili su danas Federalni zavod za poljoprivredu i Federalni agromediteranski zavod, proglašavajući ovogodišnje pobjednike takmičenja “Dani meda” za najbolji med u FBiH.

U kategoriji ‘livadski med’ prvo mjesto osvojio je Anton Karačić iz Biletić Polja, drugo Emir Čolić iz Hadžića, a treće Esad Kadić, isto iz Hadžića.

Kad je u pitanju ‘med od kestena’ prvo mjesto pripalo je kompaniji Medicom d.o.o. Grude, drugo je osvojio Muharem Pripo iz Konjica, a treće Edis Begić iz Cazina.

U konkurenciji ‘meda od medljike’ prvo mjesto zauzeo je Dobro Zovko iz Čitluka, drugo Dalibor Primorac iz Gruda, a treće Bego Borovac iz Goražda.

U kategoriji ‘razne vrste meda’ prvo mjesto osvojio je Muharem pripo iz Konjica, drugo Mirko Barbir iz Ljubuškog, a treće Dario Šormaz iz Kupresa.

U kategoriji ‘med od bagrema’ prvo mjesto pripalo je Mirsadu Fišiću iz Konjica dok ostali uzorci nisu prošli polensku analizu, a isto situacija je bila i u kategoriji ‘med od lipe’ gdje je prvo mjesto osvojilo Pčelarsko društvo Nektar iz Tuzle.

Anita je najbolja pčelarka u FBiH

Testirano je više od 80 uzoraka meda, a 16 nagrada dodijeljeno je u osam kategorija, uključujući najbolji livadski med te najbolje medove od kestena, medljike, bagrema i lipe. Prvi put ove godine dodijeljene su i nagrade najboljem mladom pčelaru i najboljoj pčelarki.

Pobjednici takmičenja “Dani meda” 2020.

I) Najbolji mladi pčelar/pčelarka

Selma Smlatić, Savez pčelara Unsko-sanskog kantona, Velika Kladuša

II) Najbolja pčelarka

Anita Hodžić-Kurtović, Savez pčelara Unsko-sanskog kantona, Cazin

III) Livadski med

1. mjesto: Anton Karačić, Biletić Polje
2. mjesto: Emir Čolić, Udruženje pčelara Košćan, Hadžići
3. mjesto: Esad Kadić, Udruženje pčelara Košćan, Hadžići

IV) Med od kestena

1. mjesto: Medicom d.o.o., Grude
2. mjesto: Muharem Pripo, Pčelarsko društvo Roj, Konjic
3. mjesto: Edis Begić, Savez pčelara Unsko-sanskog kantona, Cazin

V) Med od medljike

1. mjesto: Dobro Zovko, Čitluk
2. mjesto: Dalibor Primorac, Udruga pčelara Matica, Grude
3. mjesto: Bego Borovac, Udruga pčelara Facelija, Goražde

VI) Med od bagrema

1. mjesto: Mirsad Fišić, Pčelarsko društvo Roj, Konjic

Napomena: Ostali uzorci nisu prošli polensku analizu.

VII) Med od lipe

1. mjesto: Pčelarsko društvo Nektar, Tuzla

Napomena: Ostali uzorci nisu prošli polensku analizu.

VIII) Razne vrste meda

1. mjesto: Pripo Muharem, Pčelarsko društvo Roj, Konjic
2. mjesto: Mirko Barbir, Ljubuški
3. mjesto: Dario Šormaz, OPG Dvije pčele, Kupres

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva Omer Kurtović izjavio je da su pčelarstvo i proizvodnja meda u Bosni i Hercegovini u porastu i jako je važno da se pčelarima pruži adekvatna podrška, te da im se pomogne da poboljšaju kvalitet i povećaju količinu meda i drugih pčelarskih proizvoda koje proizvode.

Sweden/USAID FARMA II projekt obučio je osoblje Federalnog agromediteranskog zavoda za provođenje polenske analize meda. Zavod sada provodi hemijsku, mikrobiološku i polensku analizu, a sve su korištene za određivanje pobjednika takmičenja za najbolji med.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara Marko Ivanković naveo je da je najbolji način da naši pčelari poboljšaju svoju konkurentnost testiranje i certificiranje njihovih proizvoda, te da svi trebamo raditi na promociji kvalitetnih domaćih proizvoda uključujući med.

Projekt FARMA II od svog osnivanja 2016. podržava organizovanje takmičenje za najbolji med u Federaciji BiH. Tokom proteklih pet godina projekt je uložio više od 1,1 milion KM u razvoj sektora meda kroz dodjelu bespovratnih sredstava i pružanje tehničke podrške gotovo jednoj hiljadi pčelara u BiH, saopćeno je iz tog projekta.