Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pčelarstvo

Apikomora kod Srebrenice: Zdravlje iz prirode

apikomora-srebrenica

U pčelinjaku Nijaz Đozić je napravio apikomoru, koja trenutno ima tri inhalatora. Za apikomoru kažu da pomaže u liječenju brojnih oboljenja, a naročito respiratornih

Pčelarstvo u Bosni i Hercegovini ima veliki potencijal, a med sa područja opštine Srebrenica je poznat po dobrom kvalitetu. No, u posljednje vrijeme, uz pčelarstvo razvija se i posebna disciplina – liječenje zrakom iz košnice koje se odvija putem takozvanih apikomora. Jedna takva apikomora djeluje i u mjestu Đoze kod Srebrenice, javlja Anadolu Agency.

Apikomora u vlasništvu je Nijaza Đozića koji se više od 15 godina bavi pčelarstvom, a kako kaže, “posljednjih pet-šest godina je to profesionalno”.

“Kada su u pitanju košnice, na ovom mjestu je oko 85 košnica. S tim što ja od proizvoda uzimam med, polen, propolis, proizvodim paketne rojeve za tržište, uzgajam oplođene matice, prodajem i rojeve krajem jula na pet ramova”, kaže Đozić.

U pčelinjaku Đozić je napravio i apikomoru, koja trenutno ima tri inhalatora. Za apikomoru kažu da pomaže u liječenju brojnih oboljenja, a naročito respiratornih.

“Ideja je bila da napravim jednu apikomoru, ali u pravom smislu, da je to baš komora gdje su ugrađeni posebni građevinski materijali, gdje je zadihtovano sve, tako da zrak može da se pusti i u samu prostoriju. Može korisnik da prenoći tu, da boravi, ne mora čak da koristi ni masku”, kaže Đozić.

Mjesto Đoze od Srebrenice je udaljeno tek nekoliko kilometara, a Nijaz kaže da je za sve osobe koje imaju potrebu sa područja opštine Srebrenica korištenje apikomore besplatno.

“Ideja mi je bila zato što na ovim prostorima nema apikomore. Moj cilj je bio da obezbijedim, pogotovo stanovništvu opštine Srebrenica, da svako ko ima problema, da li bio mlad ili stariji ili dijete koje ima smetnje sa disajnim organima, može doći besplatno da koristi komoru. Hobisti i turisti koji dolaze ovdje, odlaze, prolaze, za njih ima određena cijena te usluge.”

U apikomori nudi dvije vrste terapije i dodaje da mu je trebalo mnogo vremena da “uđe u suštinu, da se pročita mnogo literature, kao i praktičnog rada”.

“Imamo, skromno, tri stolice za apiinhalaciju i nudimo apitoksino terapiju kao poseban vid”, kaže Đozić.

Priroda i pčele su savršena kombinacija za dobro zdravlje. Kažu, kako je i zrak na području Srebrenice bogat negativnim jonima, što je povoljno za zdravlje.

“Ja nemam instrument da mjerim to, ali znam da ovdje gdje žubori potok, može se piti voda, nema PVC kese. Ako uzmemo taj zrak, ovu prirodu, ako uzmemo košnicu jednu u apikomori, koja je – da bi se bolje razumjeli – u njoj ima i porodilište, i vrtić, škola, fabrika, sve to pčele svojom mikroklimom regulišu. Sada možemo zamisliti kako je to sterilno, koje je tu zdravlje, koja su tu eterična ulja koja one unesu”, dodaje Đozić.

Kaže kako nema problema kada je u pitanju plasman plečarskih prozivoda na tržište.

No, pandemija koronavirusa je, ipak, ostavila trag, tako da je ove godine u Đozama manje stranih turista i gostiju.

“Kada je u pitanju apikomora, ona je najviše osjetila pandemiju. Ja sarađujem sa organizacijom ‘Oaza mira’ i Irvninom Mujićem i svi ti turisti koje je on prošle godine imao iz Italije, Francuske i širom Evrope, oko četiri hiljade, svi bi oni prošli ovu rutu i koristili usluge apikomore. U martu smo imali dvije grupe po pedeset osoba, jedna iz Italije, jedna iz Švedske, i svi su oni otkazali, drugi nisu zakazivali i do dan-danas to tako stoji”, govori Đozić.

Svima poručuje da trebaju koristiti prirodu, posjetiti Srebrenicu i uvjeriti se u ljepote koje nudi ovo mjesto.