stižu široke ruke

Arapi medicinskim sestrama i tehničarima iz BiH nude platu od 4.000 eura

medicinari-ljekari-16

Uglavnom je riječ o renomiranim grupama klinika ili pojedinim lokalnim klinikama, kao i domovima za njegu starijih i nemoćnih lica, te osoba s posebnim potrebama

Medicinari iz BiH sa nestrpljenjem očekuju dolazak poslodavaca iz Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su u potrazi za radnicima sa ovih prostora stigli čak do Hrvatske.

U ovoj državi uskoro će početi seminari na kojima će predstavnici zdravstvenih ustanova iz zemalja Zaliva medicinskim sestrama i tehničarima prestaviti pogodnosti zaposlenja u nekoj od tamošnjih klinika, te uslove koje treba da ispunjavaju da bi došli do posla.

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS kažu za Srpskainfo da su pogodnosti takve da bi teško mogli da im odole i radnici koji su kudikamo bolje plaćeni od naših.

– Uslovi rada su već poznati, a u ponudi je plata od 4.000 eura, dok će svaki radnik koji potpiše ugovor i ode da radi tamo dobiti 2.000 eura premije. Prekovremeni rad plaćaju 150 posto. Poslodavci iz zalivskih zemalja radnicima sa ovih prostora obezbjeđuju avionski prevoz odavde do tamo, besplatan smještaj, te prevoz od smještaja do posla – kaže predsjednik ovog sindikata Mirko Šerbedžija.

Prema njegovim riječima, uslovi za zaposlenje medicinskih sestara i tehničara u nekoj od klinika u Kataru ili Kuvajtu su diploma o završenoj školi, dvije godine radnog iskustva i solidno poznavanje engleskog jezika.

– Pitanje je dana kada će posrednici klinika iz pomenutih država doći u BiH, što će otvoriti novo tržište za zaposlenje naših medicinskih sestara i tehničara i u ovom dijelu sveta. Mi se, ionako, suočavamo sa zabrinjavajućim odlivom medicinskog kadra, a ovu ponudu će malo ko moći da odbije, jer je riječ o uslovima koji naši radnici, sa platom od oko 800 KM i punim rukama posla, mogu samo da sanjaju. Za naš zdravstveni sistem opasno je i to što klinike iz evropskih zemalja pojednostavljuju uslove zaposlenja radnika s ovih prostora, s obzirom na to da im, kako vrijeme prolazi, postavljaju sve lakše i jednostavnije uslove za zasnivanje radnog odnosa – ističe Šerbedžija.

Tako je našim medicinskim sestrama i tehničarima, da bi se zaposlili u nekoj evropskoj državi, sada dovoljno da imaju diplomu o završenoj školi, položen stručni ispit i solidno poznavanje jezika, a da, pritom, uopšte ne moraju da imaju radno iskustvo. To potvrđuju i mnogi oglasi u kojima poslodavci iz inostranstva, prije svega iz Njemačke, traže medicinske sestare i tehničare sa ili bez radnog iskustva.

Uglavnom je riječ o renomiranim grupama klinika ili pojedinim lokalnim klinikama, kao i domovima za njegu starijih i nemoćnih lica, te osoba s posebnim potrebama.

Bruto plata bez priznate diplome u Njemačkoj se kreće do 2.400, a sa priznatom diplomom do 3.300 eura, Uz ove plate, naravno, idu redovni dodaci, a kod svih poslodavaca osiguran je privremeni ili trajni povoljan smještaj, navodi se u oglasima.

Zbog svih navedenih pogodnosti koje nude evropske ili arapske klinike, ne čudi što naši medicinari kao zapete puške čekaju priliku da odu sa ovih prostora.

– Ponuda neke klinike iz, na primjer, Njemačke ili Katara se ne propušta, ali ne samo zbog para. Veoma je važno da ljudi koji vole svoj posao rade u jednom uređenom sistemi i da mogu da se usavršavaju i napreduju. Ovde to nije slučaj – kaže medicinska sestra Svetlana S.

Časte i posrednike

Domaćim domovima zdravlja i bolnicama konce mrse i mnogi poslodavci iz Evrope koji ne žale para da dođu do dobrog njegovatelja ili medicinske sestre. Tako su pojedine strane klinike spremne da sa čak 2.000 eura počaste onoga ko im preporuči i dovede vrijednu medicinsku sestru sa ovih prostora.

– Posrednici su, najčešće, upravo medicinari koji su se, zbog svoje stručnosti i sposobnosti, za kratko vrijeme dokazali u tim klinikama – kaže predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.