Arapi nastavljaju kupovati nekretnine u BiH, sljedeća “meta” je Posavina

turisti-arapi

Arapski investitori nastavili su, nakon Sarajeva i okoline, da preko domaćih posrednika kupuju zemljište širom BiH, a posljednjih mjeseci meta im je napušteni grunt Srba i Hrvata na području Posavine.

Novac iz Saudijske Arabije dolazi preko nevladinih organizacija, fondacija i fondova, dok poslove obavljaju lokalni predstavnici.

Prema dostupnim informacijama, na području poznatog katoličkog centra Plehana investitori iz Zenice pokušali su da kupe zemljište da bi sagradili velike pčelinjake, ali zbog intervenisanja lokalnog sveštenstva do toga, ipak, nije došlo, prenosi Večernji list BiH.

Na području Dervente domaći Bošnjaci kupili su u martu, uz podršku stranih fondova, 200 dunuma zemljišta od hrvatskih porodica Sedlić i Gaura, a kako se navodi, bilo je pritisaka i prema drugim porodicama.

Prema navodima sagovornika, piše list, kampanja za prodaju zemljišta trenutno je stala, a i lokalne srpske vlasti su se zabrinule pa smišljaju način kako da spriječe prodaju zemljišta.

Isti izvori navode da su posrednici na području Modriče pokušali da dođu do jeftine zemlje raseljenih Hrvata.

List piše da je kompanija Alije Budnje, koji je blizak arapskim fondovima, kupila u mjestu Trnjak na području opštine Odžak, koje je prije rata bilo nastanjeno Srbima, oko 30 hektara zemljišta, prenosi Večernji list.

Prema navodima iz opštine Odžak, nedugo nakon kupovine zemljišta, reagovali su hrvatski, ali i srpski predstavnici opštine Šamac, pa je obustavljena kupovina zemljišta i nekretnina.