Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ArcelorMittal Zenica će zaposliti dio učenika koji su radili praksu

Edukacija Mladih Kadrova AMZenica333

Čelnici kompanije “ArcelorMittal Zenica” danas su bili domaćini velike grupe učenika Mještovite srednje industrijske škole Zenica i Srednje mješovite škole „Mladost“ Zenica, koji obavljaju stručnu praksu u ovoj kompaniji, u kojoj su bili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović i direktori ovih škola.

Kompanija ArcelorMittal Zenica ove je godine osigurala stručnu praksu za 32 učenika, u skladu s ugovorima koje je zaključio s predstavnicima ovih škola. Današnji sastanak je iskorišten i za razmjenu iskustava, te dogovor za organizaciju stručne učeničke prakse u narednoj školskoj godini.

Generalni direktor ArcelorMittala Biju Nair, istako je mogućnost da se dio učenika, koji su obavljali praksu i zaposli nakon uspješno završene srednje škole te naglasio da bi minimalno 50 posto ovih učenika trebalo da dobije posao u AMZ.

“Podržavamo nastojanja i pohvaljujemo kao primjer uspješne saradnje srednjih škola i kompanije Arcelor Mittal, te pozivamo i druge privredne subjekte iz lokalnih zajednica na području Zeničko-dobojskog kantona da otvore vrata za učenike i da zajedno sa srednjim školama organiziraju što je moguće kvaliteniju praksu za učenike i svoje buduće radnike”, kazao je ministar Sinanović.

On je inicirao i otvaranje tzv. “Tehnoloških centara za praktičnu obuku”, u kojima bi praksu sticali kako redovni učenici, tako i odrasli tokom procesa prekvalifikacije, koja se povodi kroz programe na području Zeničko-dobojskog kantona.