poruka radnicima

ArcelorMittal Zenica o štrajku radnika: Otkrili kolike su plate, bonusi i regres

ArcelorMittal štrajk
FOTO: Fena
Sa jednog od prethodnih protesta radnika ArcelorMittal Zenica

Štrajk nikome ne donosi korist, a ugrožava opstojnost radnih mjesta u Zenici i Prijedoru, naveli su iz ove kompanije

U ovakvim okolnostima nemamo niti najmanje prostora za dodatno povećanje troškova, uključujući i one koje traži Sindikat kroz prijedlog novog kolektivnog ugovora, a koji u konačnici iznose 30-postotno povećanja troška za plate i ostale beneficije – ističu u svom odgovoru na novinarska pitanja iz kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ) povodom jutrošnjeg početka generalnog štrajka u toj kompaniji.

Napominju kako su se s problemima u poslovanju počeli susretati još od sredine prošle godine, a što je posljedica “globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina”. Cijena koksnog uglja, tvrde, unazad dvije godine porasla je za 300, električne energije za 44 te zemnog plina za 80 posto, a troškovi željezničkog transporta za 25 posto.

-Cijena starog željeza, koja direktno utječe na integralnu proizvodnju čelika, kakva je u AMZ-u, znatno je pala. Kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, izazovni tržišni uvjeti doveli su do drastičnog pada potražnje, što direktno utječe na našu održivost.

Rast plata, bonusi, regresi…

To su ujedno i ključni razlozi trenutnog zaustavljanja proizvodnog procesa u kompaniji- podvlače iz AMZ-a.

Napominju kako je minimalna satnica u toj kompaniji znatno viša od satnice propisane granskim kolektivnim ugovorom te da su “jedina kompanija sa ovako velikim brojem radnika, a koja, osim satnice, ima propisane i koeficijente kojima se sve to umnožava”.

-U januaru ove godine, već smo povećali plaće za 16 posto, kako je propisano granskim kolektivnim ugovorom, također dogovoreno u saradnji sa predstavnicima Sindikata. U posljednje tri godine, plaće u AMZ-u porasle su za oko 32 posto, a , osim toga, naši su radnici dobili jednokratni bonus u iznosu od 1.000 KM; bonus od 750 KM kao podršku za prevazilaženje inflacije i “regres” svake godine- neovisno o financijskim rezultatima kompanije.

Trenutna prosječna plaća u kompaniji iznad je federalnog prosjeka za oko 18 posto- tvrde iz te kompanije.

Podsjećaju kako je, od 11. novembra, privremeno obustavljen rad visoke peći zbog slabih tržišnih uslova, a što je dovelo i do privremene obustave rada cijele fabrike.

-O svemu ovome smo transparentno i detaljno obavještavali Sindikat tokom šest pregovaračkih sastanaka o novom kolektivnom ugovoru, no, nažalost, nismo imali razumijevanje sa njihove strane. Međutim, želeći da podržimo naše ljude, koliko god je to moguće u ovom trenutku, otišli smo čak i dalje od trenutnih mogućnosti kompanije i ponudili Sindikatu neke pogodnosti.

Uprkos tome, nažalost, Sindikat je ipak odlučio da započne sa štrajkom. Takav potez nikome od nas ne može donijeti korist, već samo dodatne troškove – direktno ugrožavajući održivost i sigurnost radnih mjesta.

Osim toga, odluka arbitra da obustavi bilo kakvu isporuku robe i prijem sirovina i materijala tokom štrajka je veoma ozbiljna za kompaniju, s obzirom na njenu slabu finansijsku situaciju. Nadamo se da Sindikat razumije dugoročne posljedice štrajka- upozoravaju iz AMZ-a.

Isporuka toplotne energije gradu neće biti obustavljena

Podsjećaju i kako radnici koji štrajkuju ostaju bez plaće i ostalih beneficija za dane štrajka; stanje postrojenja može biti ugroženo, a time i cijela budućnost fabrike; mnogi lokalni dobavljači će se suočiti sa ozbiljnim gubitkom prihoda, što ugrožava nekoliko hiljada radnih mjesta u Zenici, Zeničko-dobojskom kantonu i Federaciji Bosne i Hercegovine. Prihodi Željeznica FBiH i Željeznica Republike Srpske su ozbiljno ugroženi; ArcelorMittal Prijedor je bio primoran da zaustavi proizvodnju – što direktno ugrožava 850 radnih mjesta, a indirektno još stotine radnih mjesta u FBiH i RS.

ArcelorMittal zenica
Foto: ArcelorMittal

-Važno je shvatiti da, u ovim izuzetnim okolnostima, kompanija nije u mogućnosti da ispuni zahtjeve Sindikata, mimo onoga što je do sada ponuđeno. Jedini efekat štrajka je stvaranje realne prijetnje budućoj zaposlenosti i vitalnim ekonomskim aktivnostima kojim kompanija daje doprinos ovoj državi.

Čak i u ovakvim okolnostima, privremene obustave proizvodnje i ogromnih gubitaka, ne zaboravljamo našu društvenu odgovornost. Nedostatak plina koji se proizvodi unutar naše fabrike biće nadoknađen kupovinom zemnog plina te isporuka toplotne energije gradu neće biti obustavljena, uprkos dodatnim gubicima koji će iz toga proizići- poručuju iz AMZ-a.

Federalno ministarstvo: Sindikat i uprava ArcelorMittala moraju doći do kompromisa

Sindikat i uprava ArcelorMittala iz Zenice moraju doći do kompromisa, saopćilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

– Povodom generalnog štrajka radnika ArcelorMittala, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ovim putem, radi dobrobiti i radnika i same kompanije ArcelorMittal poziva upravu i predstavnike radnika, Samostalni sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, da sjednu za pregovarački sto i dogovore uvjete koji će biti na obostranu korist – navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je održalo sastanke s predstavnicima sindikalnih organizacija metalskog sektora, među kojima i ArcelorMittalovog sindikata, te sa Upravom ove kompanije i svaki put je bio izričit stav da resorno ministarstvo daje punu podršku radničkim pravima i da zajedno sindikat i poslodavac, u ovom slučaju ArcelorMittala Zenica, treba da dođu do kompromisnog rješenja radi razrješenja situacije odnosno spasa kompanije.

Predstavnici Samostalnog sindikata ArcelorMittala su resornog federalnog ministra Vedrana Lakića upoznali s problemima poslovanja kompanije i s njihovom borbom za novi kolektivni ugovor budući da je prethodni istekao 31. maja ove godine.

Urgiramo objema stranama da se sastanu

Također, uprava ArcelorMittala je ministra upoznala s njihovim problemima u radu navodeći da su uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini 2023. i da se može očekivati i nastavak negativnog ciklusa.

– Nadamo se da će radnici i uprava ArcelorMittala čim prije početi pregovore kako bi situacija u ArcelorMittalu bila riješena na obostrano zadovoljstvo. Ovim putem urgiramo objema stranama da se sastanu i razmotre daljnje aktivnosti u cilju postizanja kompromisa povodom ove veoma teške situacije – navedeno je u saopćenju.