Argentina dobija 50 milijardi dolara

argentina

Argentina i Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštii su da su postigli dogovor o trogodišnjem stendbaj kreditnom aranžmanu od 50 milijardi dolara, koji je Vlada u Buenos Airesu tražila kao sigurnosnu mjeru da bi izbjegla krize iz prošlosti.

Argentina je 8. maja zatražila pomoć od MMF-a nakon što je njena nacionalna valuta peso naglo oslabila, a investitori počeli da se povlače sa tržišta.

U okviru dogovora, koji treba da dobije potvrdu odbora MMF-a, Vlada je obećala da će ubrzati planove o smanjenju fiskalnog deficita iako vlasti očekuju manji rast i veću inflaciju u narednim godinama.

Ovo je prekretnica za Argentinu, koja je godinama odbijala sradnju sa MMF-om poslije razorne ekonomkse krize 2001. i 2002. godine. Mnogi građani smatraju da su upravo mjere štednje koje je nametnuo MMF dovele do privrednog sloma.

U zemlji su održani protesti nakon što je predsjednik Mauricio Macri sada zatražio pomoć od MMF-a.

“Ne postoji magija. MMF može da pomogne, ali Argentinci moraju da riješe sopstvene probleme”, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Nicolas Dujovne.

On je dodao da očekuje da će odbor MMF-a na sastanku 20. juna odobriti aranžman i da će Argentina odmah dobiti oko 15 milijardi dolara.