Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

partnerstvo i tradicija

Argeta, Mercator i Konzum Slave Svjetski Dan Hljeba

Ova inicijativa osigurava da će domaće žitarice iz Bosne i Hercegovine ostati dostupne za sve buduće generacije

Danas, na Svjetski dan hljeba, kompanije Argeta, Konzum i Mercator ponosno obilježavaju posebno partnerstvo koje slavi bogatu tradiciju pekarstva u Bosni i Hercegovini te ističe važnost očuvanja domaćeg sjemena i podrške lokalnoj ekonomiji.

U saradnji sa poznatom pekarom Slatko i Slano i etnologom Svjetlanom Bajić, ove su tri kompanij zajedno stvorile “Domaći hljeb”, koji je inspiriran tradicionalnim receptima iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Osim što “Domaći hljeb” pruža vrhunski kvalitet i autentičan okus, on ima i dublju
misiju – očuvanje domaćeg sjemena. Naime, Argeta, Konzum i Mercator podržali su napore Banka gena Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu u projektu skladištenja lokalnih sjemena žitarica u Svjetskoj banci sjemena na Svalbardu.

Posljednje, ne i manje važno,”Domaći hljeb” je izrađen od pažljivo odabranih lokalnih žitarica koje su mljevene u bosanskohercegovačkim mlinovima, čime se podržava lokalna proizvodnja i zajednica.

Ova inicijativa osigurava da će domaće žitarice iz Bosne i Hercegovine ostati dostupne za sve buduće generacije.

„Ova banka sjemena skladišti sjemenski materijal iz banki gena širom svijeta, pružajući tako najviši nivo sigurnosti od nestanka genetičkih resursa poljoprivrednih kultura. Ovu najvažniju mjeru osiguranja finansijski su podržale kompanije Argeta, Konzum i Mercator, koje također promovišu korištenje domaćeg sortimenta kako bi pomogle očuvanju ovog segmenta poljoprivrednog biodiverziteta“, istakao je Prof Fuad Gaši.

Haris Arnautović, rukovoditelj Službe marketinga Konzuma i Mercatora, ovom je prilikom izjavio: “Svoju dugogodišnju partnersku saradnju sa Argetom, Konzum i Mercator su dodatno unaprijedili i podigli na još viši nivo sinergijom profesionalnog iskustva i izvrsnih ideja koje su utkane u realizaciju ovog divnog projekta, što nam predstavlja posebno zadovoljstvo. Uz široki asortiman različitih vrsta svakodnevno svježeg hljeba i peciva u našim prodajnim objektima, sigurni smo da će Domaći hljeb naći svoje posebno mjesto zbog svog izuzetnog okusa, tradicionalne domaće recepture, pažljivo biranih sastojaka i domaćih žitarica.”

Mirsada Kadribašić, Senior brand building manager Argeta, zaključila je pojašnjenjem Argetine motivacije: „Mi u načelu radimo po principu ‘misli globalno, djeluj lokalno’. Pratimo svjetske trendove, ali uvijek pažljivo osluškujemo našeg lokalnog potrošača i stalno se pitamo kako možemo pridonijeti lokalnoj zajednici, gdje radimo i živimo. Aktivno tražimo one sfere društva koje, u skladu s našim mogućnostima, možemo poboljšati i unaprijediti. Volimo biti dio lokalne priče i ponosni smo što podržavamo bolju i prosperitetniju budućnost“.

“Domaći hljeb” pekare Slatko i Slano dostupan je od 16. oktobra u Konzum i Mercator objektima širom Bosne i Hercegovine. Ova inicijativa predstavlja sjajan primjer kako kompanije mogu surađivati kako bi podržale lokalnu zajednicu, očuvale kulturnu baštinu i doprinijele očuvanju prirodne raznolikosti. Argeta, Konzum i Mercator pozivaju sve da se pridruže ovoj važnoj inicijativi i podrže očuvanje domaćeg sjemena za buduće generacije.