Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AS GROUP: Za otkup voća i povrća izdvojeno 12 miliona KM

rusmir-hrvic

Ove godine Klas d.d. Sarajevo otkupio je je 2000 tona maline, što je gotovo 100% povećanje u odnosu na prošlu godinu. Otkupljeno je također i 100 tona drugog jagodičastog voća, kao i 10 tona gljive.

Također u okviru AS GROUP u okviru koje poslije i Klas, otkupljeno je oko 3000 tona različitog povrća, te 1500 tona voća. Ukupna vrijednost ovogodišnjeg otkupa je 12 miliona KM.

“Veliki prostor i šanse postoje u oblasti proizvodnje i otkupa žitarica, prije svega pšenice. Naše godišnje potrebe samo za pšenicom su oko 90.000 tona. Naša Grupacija ima potrebe za primarnim poljoprivrednim proizvodima oko 50 miliona KM. I ranije smo naglašavali da smo spremni sve naše potrebe probati zadovoljiti kod domaćih proizvođača”, izjavio je za banjalučke Nezavisne novine Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS GROUP.

Hrvić je istakao kako se u segmentu žitarica može puno više uraditi. “Ovdje je potreban angažman državnih institucija koje bi strateški razvijale proizvodnju, zajedno sa ratarima, ali i kompanijama kao što je naša. Ogromne su šanse Bosne i Hercegovine kada je riječ o proizvodnji zdrave hrane.

Mi smo lider u proizvodnji hrane, imamo kvalitet, kapacitete i brandove. Zato smatramo da su se konačno stvorili uvjeti da Bosna i Hercegovina značajno smanji uvoz hrane i da prestane biti ovisna o stranim proizvođačima. Prije rata Bosna i Hercegovina je većim dijelom pokrivala svoje potrebe za hranom iz vlastitih resursa, i uvozila je samo 20% od svojih potreba.

Danas uvozimo 80% naših ukupnih potreba, što je više od 2 milijarde KM. Zamislite kakav bi razvoj mogao biti generisan kada bi 1 milijarda KM ostala u Bosni i Hercegovini, tj. kada bi makar pola naših potreba za hranom zadovoljavali iz vlastitih resursa”, kazao je Hrvić.