AS grupa želi postati većinski vlasnik Solane

rusmir-hrvic

Tešanjska AS grupacija definitivno je snažnije ušla u vlasničku strukturu tuzlanske Solane. Ovu informaciju prenio je Biznisinfo, a to je i za Slobodnu Bosnu potvrdio predsjednik uprave As grupe, Rusmir Hrvić.

Hrvić je potvrdio da je 15. septembra putem Sarajevske berze preuzeo 43.680 dionica Solane, što iznosi 8,6277 posto od ukupnog broja njenih dionica. Paket dionica plaćen je 1.095.907 maraka.

Hrvić kaže da AS grupa, nakon ove kupovine, ima 15 posto dionica, i otkriva kako je krajnji cilj njegove kompanije da postane većinski vlasnik.

AS je trenutno drugi najveći dioničar, nakon ZIF-a BIG investiciona grupa koji ima oko 20,8 posto dionica.

AS grupacija je u 2017. već preuzela dijelove Agrokomerca, a putem Sarajevske berze i udio u Svjetlostkomercu, što znači da je Solana njihova treća velika akvizicija ove godine.

U okviru AS grupacije djeluju i Klas, Sprind, Vispak i druge velike bh. kompanije.

Solana je jedna od najstarijih firmi u Bosni i Hercegovini sa tradicijom poslovanja od 1885. godine. Kompanija trenutno izvozi na tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Certifikatom koji je početkom jula dobila od strane auditora DQS CFS German Association for Sustainability Solana d.d. je postala i prva bh. kompanija ovlaštena da nosi GC-MARK® oznaku za higijenu svojih proizvoda. Ovaj certifikat verifikuje da kompanija u potpunosti primjenjuje načela HACCP standarda (analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka).