Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Atlasglobal od danas leti na relaciji Sarajevo – Istanbul

atlasglobal_sarajevo_3

Turska aviokompanija Atlasglobal, u okviru svoje strategije globalnog rasta i letenja na strateške lokacije, proširila je svoju mrežu novom destinacijom i upriličila danas prvi let na relaciji Sarajevo – Istanbul, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji predstavljanja nove linije letova iz Sarajeva, koja će se obavljati između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i istanbulskog aerodroma Mustafa Kemal Ataturk četiri puta sedmično, prisustvovali su, između ostalih, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, zatim Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam ambasade Turske u BiH kao i direktor prodaje Atlasglobala Recep Emanet, Atlasglobalov direktor Operacija na zemlji Yuksel Atak kao i direktor Međunarodnog aerodroma “Sarajevo” Armin Kajmaković

Atlasglobal i sarajevski aerodrom priredili su posebnu ceremoniju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo kako bi proslavili prvi let na novoj destinaciji te su prisutni presjekli vrpcu čime je označen početak saradnje.

Ambasador Koc je nakon presijecanja vrpce prisutnima kazao da je povod današnjeg okupljanja jako lijep.

“Danas smo svjedoci jednog lijepog događaja, riječ je o slijetanju prvog aviona kompanije Atlasglobal koja će ovim letom početi redovno saobraćanje na liniji Sarajevo – Istanbul. Ovo je lijep pokazatelj koji potvrđuje dosadašnju dobru saradnju i jako dobre komunikacije na liniji Sarajevo-Istanbul i Istanbul-Sarajevo. Atlasglobal će samo doprinijeti da se broj tih operacija na redovnoj osnovi povećava i dodatno razvija i to je pokazatelj dobrih veza koje postoje među našim narodima i građanima”, pojasnio je Koc.

Smatra da je Atlasglobal donio izuzetno važnu i dobru odluku na način da je ocijenio i odlučio da i Sarajevo postane jedna destinacija u okviru relacija na kojima lete.

“Izborom ovog grada i zemlje su pokazali i potvrdili da u ovoj zemlji i gradu postoji potencijal za razvijanje saradnje na različitim nivoima, kako u ekonomiji tako i u turizmu. BiH je zauzimala i nastavlja zauzimati posebno mjesto za Tursku i naš narod. Svakako da postoji niz razloga koji stoje u pozadini ovih dobrih odnosa koji su stoljećima građeni i održavani između naše dvije zemlje, a to su prije svega brojne sličnosti, historijske, očuvanje nacionalne vrijednosti, sličnosti u kulturama, zatim načinima života, suživot…To nam daje poseban zadatak i odgovornost u smislu jačanja tih veza na kojem god da su one nivou”, poručio je Koc.

Prema njegovim riječima, potencijali još uvijek nisu potpuno iskorišteni u smislu onoga što dvije zemlje mogu uraditi na polju međusobne saradnje.

“Ekonomski pokazatelji nam idu na ruku, oni su ohrabrujući. U smislu prošlogodišnje aktivnosti, trgovinske aktivnosti i obima vanjskotrgovinske razmjene oni su zaista ohrabrujući i dostigli su iznos od 600 miliona dolara što nije dovoljno”, dodao je Koc.

Recep Emanet je poručio da otvaranjem ove linije nastavljaju širiti svoju mrežu od Istoka do Zapada.

“S novim linijama koje smo dodali našoj mreži u Evropi, na Bliskom istoku, u Ukrajini, Rusiji i CIS regiji dostigli smo broj od 57 destinacija. Zbog rastućeg broja destinacija u kombinaciji s izmijenjenim vremenima letenja na postojećim rutama porastao je broj konekcija koje možemo ponuditi”, kazao je Emanet.

Istakao je da u Bosni i Hercegovini, kao i na svakom njihovom tržištu, trudit će se postati omiljena aviokompanija po izboru putnika.

“Naš glavni cilj je upoznati bh. putnike o privilegovanom svijetu putovanja, prevesti što više putnika na što više odredišta i pritom im pružiti najbržu, najefikasniju i najrentabilniju uslugu. Vjerujemo da naša linija za Sarajevo ima zaista sjajnu budućnost”, poručio je Emanet i dodao da vidi potencijal u ovom tržištu.

Kajmaković je prisutnima poželio dobrodošlicu kazavši da se ovom redovnom linijom putnicima nudi još jedna opcija prevoza prema Istanbulu. Međunarodni aerodrom Sarajevo, prema njegovim riječima, postaje prepoznatljiv brend na domaćoj i stranoj sceni.

“U ovom trenutku preko 20 aviokompanija, uključujući sezonske charter letove, djeluje sa našeg aerodroma. Naravno, ostaje kontinuirana naša posvećenost da radimo na privlačenju novih te naš pristup nastojimo prilagoditi u sklopu svojih kapaciteta i mogućnosti. Činjenica jeste da dolaskom Atlasglobala redovne linije prema Istanbulu realizuju tri kompanije na dva aerodroma i to govori ne samo da je to najtraženija destinacija već da su kvalitet i kapaciteti Međunarodnog aerodroma potpuno prepoznati i priznati”, pojasnio je Kajmaković.

Atlasglobal je osnovan u martu 2001. godine u Turskoj, licenciran za obavljanje “putničkog i cargo transporta na neredovitim domaćim i međunarodnim letovima. Prvi let je obavio u junu iste godine.

Atlasglobal leti na više više od 50 odredišta u 35 zemalja svijeta. Ima redovne letove unutar Turske i do Azije, Srednjeg Istoka i Evrope.