Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija u Kinu dolazi sa najvećom poslovnom delegacijom ikada

australija – kina

Australijski federalni premijer naredne sedmice u Kinu će dovesti najveću poslovnu delegaciju ikada, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ureda premijera Malcolma Turnbulla saopštili su da će ga tokom njegove prve posjete Kini od kako je započeo mandat u septembru prošle godine pratiti oko 1.000 poslovnih ljudi. Tokom dvodnevne posjete pridružiće im se i tri federalna ministra, te dva državna premijera.

Posjeta dolazi u trenutku kada su australijski porezni prihodi pogođeni ekonomskim usporavanjem kod najvećeg australijskog trgovinskog partnera. Australija se opire pritisku Sjedinjenih Američkih Država, koje su njen najvažniji strateški partner, da ospori kineske teritorijalne pretenzije na međunarodne vode u Južnom kineskom moru slanjem ratnih brodova blizu spornih otoka.

Delegacija ima cilj da izgradi i obezbijedi mogućnosti za otvaranje bilateralnog slobodnog trgovinskog pakta koji je stupio na snagu u decembru prošle godine. Tokom posjete planirani su susreti sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom.