Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AVRASYA i TUBSIAD potpisali protokol: Povećati turske investicije u BiH

biznis-posao

U cilju poboljšanja bilateralnih odnosa između Udruženja ekonomskih odnosa AVRASYA i Tursko-bosanskoghercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD) potpisan je protokol o saradnji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj potpisivanja protokola između udruženja iz Republike Turske i Bosne Hercegovine je unapređivanju postojećih ekonomskih i društvenih odnosa, unapređujući ga na veći nivo između dvije države

“Turske kompanije i firme u mnogim oblastima razvoja ekonomije nastavljaju svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Direktne strane investicije i ulaganja turskih investitora u Bosni i Hercegovini su na devetom mjestu. Turske investicije zastupljene su u različitim sektorima. Moramo i želimo da što više ohrabrimo i damo podršku turskim investitorima da investiraju i ulažu u Bosnu i Hercegovinu koja je jedna od najvažnijih tački na Balkanu i koja je otvorena prema Evropi”, istakao je Hikmet Eren, predsjednik Udruženja ekonomskih odnosa AVRASYA.

Naglasio je da potpisani protokol sa Tursko-bosanskoghercegovačkim udruženjem privrednika omogućava veću saradnju i njihovo nastojanje da poboljšaju veću mogućnost ulaganja investitora iz Turske u Bosni i Hercegovini.

Tursko-bosanskoghercegovačkog udruženja privrednika Abdurrahman Uvak istakao je da je slobodna trgovina izemeđu BiH i Turske stupila na snagu 2003 godine, te da su tada odnosi između dvije zemlje postali snažniji.

“Izražavam žaljenje što je realizacija na neočekivanom nivou. Naš sadašnji premijer Republike Turske i Vlada Republike Turske se nadaju jaćanju odnosa u svim oblastima između dvije zemlje. U tom pogledu trudimo se da saradnja između Turske i Bosne Hercegovine bude što na većem nivou. Postojeći ekonomski i društveni odnosi između ove dvije organizacije sa potpisanim protokolom unapređuju se na veći nivo”, rekao je Uvak.

U skladu s potpisanim protokolom između dvije organizacije u narodnim mjesecima poslovni partneri iz Republike Turske posjetit će BiH.