Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Azijske berze porasle, dolar oslabio

dollars

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica porasle, podržane rekordnim dosezima indeksa na Wall Streetu i rastom cijena nafte, dok je dolar ponešto oslabio nakon snažnog uspona posljednjih sedmica.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7.30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,3 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u plusu 1,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tjedan dana

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi svih najvažnijih američkih burzovnih indeksa, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena nafte i sirovina, pa su najveći dobitnici bili energetski i rudarski sektor.

Jutros je cijena nafte na američkom tržištu porasla za daljnjih 1 posto, nakon jučerašnjeg skoka za gotovo 4 posto, jer se ulagači nadaju da će članice OPEC-a na sastanku 30. studenoga postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Uprkos snažnom potresu na sjeveru Japana i Nikkei indeks jutros je porastao.

– Ulagači će reagirati ako još kompanija zaustavi preoizvodnju u njihovim tvornicama u regiji, no zasad je utjecaj potresa na tržište ograničen – kaže Hiroaki Mino, direktor u firmi Mizuho Securities.

Unatoč znatnom rastu cijena dionica na azijskim burzama, ulagači su oprezni jer se plaše odljeva kapitala iz regije, s obzirom na rast tečaja dolara i prinosa na američke obveznice.

– Institucionalni investitori zasad se uglavnom drže po strani jer čekaju jasniju sliku o Trumpovom ekonomskom timu – kaže Andrew Sullivan, direktor u firmi Haitong International Securities Group.

Ako novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump ispuni obećanja iz predizborne kampanje o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i protekcionizmu u trgovinskoj politici, u SAD-u se očekuje jačanje inflacije, a zbog toga bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata idućih godina.

To bi, pak, nepovoljno utjecalo na tržišta kapitala i moglo bi izazvati odljev kapitala iz zemalja u razvoju, kažu analitičari.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar jutros ponešto oslabio, nakon što je od pobjede Trumpa na izborima 8. novembra njegova vrijednost prema košarici valuta skočila više od 5 posto i dosegnula najvišu razinu od 2003. godine.

Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 110,75 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,85 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti kreće se, pak, oko 1,0620 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0585 dolara.