Izbori u SAD

Azijske berze porasle nakon Bidenove pobjede

joe-biden

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, kao i cijena nafte, dok je dolar oslabio jer ulagači očekuju nove poticajne mjere u SAD-u nakon pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,4 posto, nakon prošlosedmičnog skoka za 6,2 posto, pa je dosegao najviši nivo od januara 2018.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Singapuru porasle između 1,3 i 2,4 posto.

Na dobitku su, za više od 1 posto, i terminski indeksi na evropskim berzama, kao i na Wall Streetu, nakon što je u subotu potvrđeno da je demokratski kandidat Biden pobijedio na izborima za Bijelu kuću.

Analitičari kažu da je takav ishod već uveliko ugrađen u cijene dionica na tržištima prošle sedmice, kada je američki S&P 500 indeks skočio 7,3 posto, što je bio njegov najveći skok u sedmici predsjedničkih izbora od 1932. godine.

To se zahvaljuje ne samo Bidenovoj pobjedi, nego i podjeli vlasti u Kongresu. Čini se, naime, da će republikanci zadržati kontrolu u Senatu, a demokrati u Zastupničkom domu.

To znači da će biti teško provesti velike zaokrete u politikama, ali i da bi paket fiskalne podrške ekonomiji u borbi protiv koronakrize mogao biti manji nego da su demokrati zadobili kontrolu u parlamentu.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i očekivanjima da će popustiti trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, kada Trump napusti Bijelu kuću.