Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija utiče na sve

Azijski indeksi pali nakon informacija o novozaraženima u Kini

azberza

Pali su i indeksi u Japanu i Južnoj Koreji. Tržišta u Hong Kongu, Australiji, Novom Zelandu i Evropi zatvorene su zbog Uskrsa

Kineski indeksi oslabili su na početku nove sedmice, kada se broj novih slučajeva koronavirusa u zemlji približio najvećem nivou u skoro šest tjedana.

Indeks Shanghai Composite pao je za 0,33 posto na 2.877,28 bodova. Kineski bluechip indeks CSI300 pao je za 0,25 posto, a njegov je podindeks finansijskog sektora niži za 0,54 posto, sektor potrošačkih spajalica 0,6 posto, indeks nekretnina 0,27 posto, a indeks zdravstvene zaštite 0,71 posto.

Shenzhen indeks pao je za 0,56 posto, a ChiNext Composite indeks bio je slabiji za 1,24 posto.

I većina ostalih azijskih tržišta su pala nakon što su se glavni svjetski proizvođači nafte složili na istorijski pad proizvodnje. Pali su i indeksi u Japanu i Južnoj Koreji. Tržišta u Hong Kongu, Australiji, Novom Zelandu i Evropi zatvorene su zbog Uskrsa.

Kina je objavila najveći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u skoro šest sedmica, do čega dolazi zbog sve većeg broja dolazaka iz inostranstva, a zemlja se suočava s izazovima da spriječi drugi val zaraze Covidom-19.

Ukupno je zabilježeno 108 novih slučajeva u nedjelju, što je porast u odnosu na 99 koliko je zabilježeno dan ranije, te je to ujedno i najveći broj slučajeva otkako su 6. ožujka bila registrirana 143 slučaja.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kopnenoj Kini sada je 82.160, dok je broj smrtnih slučajeva porastao za dva, na 3.341, prenosi SEEbiz.