agencija za rad i zapošljavanje

Bandić o prevarama bh. radnika u Sloveniji: Moraju se legalno zaposliti

radnici ilustracija3334

Tek kada se dobije radna viza može se otići u drugu državu

Vezano za jučerašnje i današnje informacije u medijima o prevarama naših radnika u Sloveniji, Agencija za rad i zapošljavanje BiH saopštava da firma koja se spominje nije zapošljavala radnike iz BiH prema Sporazumu o zapošljavanju, te da Agencija za rad i zapošljavanje BiH nikada nije dobila oglas za zapošljavanje od firme koja se navodi.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić, pojašnjava: „Prema Sporazumu o zapošljavanju sa Republikom Slovenijom radnici se mogu legalno zaposliti samo na način da su u proceduru posredovanja uključeni Agencija za rad i zapošljavanje BiH, te Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje.

Da bi se zapošljavanje ostvarilo mi moramo prvo dobiti radnu ponudu, tj. oglas za radno mjesto, te ime kandidata koji se zapošljavaju prema navedenom oglasu. Ako ne postoji oglas, ne postoji ni procedura posredovanja, te samim tim se ne radi o legalnom zapošljavanju. Ukoliko su informacije u medijima tačne ovdje se radi o kršenju zakona od oba subjekta: i poslodavca i radnika.“

„U objavljenom sadržaju navodi se da su radnici prvo otišli u Sloveniju, a zatim da su im se tamo, kako je navedeno, „uređivali papiri“, ta da su tek onda potpisali ugovor o radu. Procedura zapošljavanja u inostranstvu podrazumijeva da sve počinje od ugovora o radu ili izjave poslodavca da želi zaposliti određenog radnika, zatim dobijanja radne dozvole, te na kraju dobijanja radne vize.

Tek kada se dobije radna viza može se otići u drugu državu. Mi smo zbog toga više puta upozoravali da radnici obavezno prilikom zasnivanja radnog odnosa kontaktiraju Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, a kako bi izbjegli prevare“, rekao je direktor Bandić.