Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banke u Britaniji i SAD-u zabranile kupovinu bitcoina kreditnim karticama

Bitcoin

Banke u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama zabranile su upotrebu kreditnih kartica za kupovinu bitcoina i ostalih kriptovaluta, strahujući da u slučaju naglog pada njihove vrijednosti klijenti neće moći vraćati dugove.

Najveći britanski zajmodavac Lloyds Banking Group Plc objavio je u nedjelju da će klijentima s kreditnim karticama zabraniti kupovinu kriptovaluta, slijedeći time primjer američkih bankovnih divova JP Morgan Chase & Co-a i Citigroupa.

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupovinom virtualnih valuta na kredit u slučaju da njihova vrijednost naglo padne, pojasnila je glasnogovornica Lloydsa.

Među kartičarskim kućama zazvonilo je zvono na uzbunu kada su shvatili da klijenti sve češće koriste kreditne kartice za finansiranje računa na internetskim platformama putem kojih naknadno kupuju digitalne valute.

Prošle je sedmice Mastercard objavio da je zbog klijenata koji su kreditnim karticama kupovali kriptovalute obim inostranih transakcija u četvrtom tromjesečju uvećan za jedan postotni bod.

U to je vrijeme vrijednost bitcoina vrtoglavo rasla, dosegnuvši 16. decembra rekordnih 19.187 dolara na internetskoj platformi Bitstamp sa sjedištem u Luxembourgu.

U međuvremenu je vrijednost najpoznatije kriptovalute dramatično pala, na 7.700 dolara danas oko podneva na Bitstampu, pod utjecajem bojazni da će regulatori širom svijeta oštro ograničiti transakcije digitalnim valutama.

Glasnogovornica američke banke JP Morgan Chase kazala je da trenutno ne obrađuju kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama zbog velikih oscilacija njihovih vrijednosti i pratećeg rizika. Glasnogovornica Citigroupa potvrdila je da su uveli sličnu zabranu, ali nije navela razlog.

Zabrana se odnosi samo na kupovinu kreditnim kartciama dok korisnici debitnih kartica još mogu kupovati kriptovalute.

“U Lloyds Banku, Bank of Scotlandu, Halifaxu i MBNA-u ne prihvaćamo transakcije kreditnim karticama koje uključuju kupovinu kriptovaluta”, napisala je u elektronskoj poruci za Reuters glasnogovornica Lloydsa.

U toj banci nisu pojasnili kako namjeravaju provoditi zabranu, a list Telegraph izvijestio je u nedjelju da će klijentima s kreditnim karticama biti blokirana kupovina bitcoina na internetu uz pomoć “crne liste” s označenim prodavačima.

Glasnogovornica Royal Bank of Scotlanda nije željela komentirati politiku banke.

Ostali veliki britanski zajmodavci uključujući Barclays i HSBC nisu odmah odgovorili na upit dopuštaju li kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama, odnosno planiraju li promijeniti politiku.

Zabrinutost zbog upotrebe bitcoina i drugih kriptovaluta nadilazi upotrebu kreditnih kartica za zaduživanje radi njihove kupovine.

Tako je britanska premijerka Theresa May kazala da bi Britanija trebala ozbiljno analizirati digitalne valute poput bitcoina zbog njihove moguće zloupotrebe u kriminalnim aktivnostima.