Pregovarač Evropske unije

Barnier: Trgovinski sporazum EU i Britanije još je moguć

Britanija i EU usuglasili su se u nedjelju oko „prelaska dodatne milje“ u narednim danima, u pokušaju da postignu trgovinski sporazum, uprkos probijanju roka, da izbjegnu turbulentni razlaz u trgovinskim vezama do kraja mjeseca

Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je u ponedjeljak da je sklapanje novog trgovinskog sporazuma s Britanijom još moguće, dok pregovarači nastoje ostvariti kompromis oko pristupa britanskim ribolovnim vodama za brodove EU i pravila poštenih ekonomskih odnosa.

Britanija i EU usuglasili su se u nedjelju oko „prelaska dodatne milje“ u narednim danima, u pokušaju da postignu trgovinski sporazum, uprkos probijanju roka, da izbjegnu turbulentni razlaz u trgovinskim vezama do kraja mjeseca.

– Omogućit ćemo svaku priliku za ovaj sporazum koji je još moguć. Za dobar, izbalansiran sporazum – izjavio je Barnier novinarima po dolasku u Bruxelles kako bi izvijestio diplomate iz 27 država članica EU o pregovorima s Ujedinjenim Kraljevstvom.

– Dva uslova još nisu ispunjena. Slobodna i poštena ekonomska utakmica i sporazum koji garantira recipročan pristup tržištima i vodama. I u tim tačkama nismo pronašli pravi balans s Britanijom. Zato nastavljamo s radom – dodao je Barnier.

U Londonu je britanski ministar za poduzetnišvo Alok Sharma izjavio da se nekadašnji saveznici još nalaze na suprotstavljenim stranama u trgovinskim pregovorima o Brexitu, ali da premijer Boris Johnson još ne želi da napusti pregovore.

– Mi smo naravno još na suprotstavljenim stranama oko određenih pitanja. Ljudi očekuju od nas, poslovna zajednica očekuje od nas da pređemo dodatnu milju i to je upravo ono što radimo – izjavio je Sharma za TV mrežu Sky.

Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dali su pregovaračima rok do nedjelje da pronađu put za rješavanje otvorenih pitanja u trgovinskom sporazumu koji bi omogućio Britaniji slobodan pristup jedinstvenom tržištu EU od 450 miliona potrošača.

Oni su u nedjelju zadužili pregovarače da nastave s razgovorima, iako je Johnson izrazio skepticizam prema mogućnosti napretka u pregovorima.

– Svaki sporazum koji postignemo s EU mora poštovati činjenicu da smo mi suverena zemlja, nezavisna zemlja, i to je osnova za razgovore ukoliko se sporazum želi postići – izjavio je Sharma, prenosi Reuters.