Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baumit darovao fasadne boje za Centar za podršku osobama s invaliditetom

Detalj sa otvorenja

U Bosni i Hercegovini je do sada postojalo samo šest institucija za smještaj osoba s intelektualnim teškoćama, čiji kapacitet ni u kom slučaju nije odgovarao stvarnim potrebama.

Sve do nedavno osobe sa intelektualnim teškoćama nisu imale sredinu u kojoj će dobiti potrebne usluge ali i prostor za učenje životnih vještina i samostalnog življenja.

Svjesni gorućeg problema ove populacije Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama SUMERO pokrenulo je projekat gradnje Centra za podršku osobama s invaliditetom u Sarajevu, kojem se firma Baumit d.o.o kao društveno odgovorno preduzeće odmah priključilo.

Svojom donacijom boja za fasadu ovog Centra Baumit je pomogao da san o Centru gdje osobe sa intelektualnim teškoćama uče kako biti samostalni i dio društva, postane stvaran.
Kao preduzeće Baumit je uvijek davao prednost poslovanju koje zastupa interese građana BiH, njegovanju partnerskog i prijateljskog odnosa sa svojim korisnicima te edukaciji kao načinu unapređenja kvaliteta življenja.

SUMERO Centar za podrsku osobama sa invaliditetom

Sve ove vrijednosti prepoznali smo u SUMERO-vom Centru. On će biti jedinstvena institucija na području države po mnogo čemu – od toga da pruža alternativni model socijalne skrbi do toga da uči svoje stanovnike životnim vještinama.

Za razliku od postojećih ustanova u ovom Centru korisnici neće biti „smješteni“ već će živjeti u stambenim jedinicama samo dok traje obuka te će se po završetku edukacije vratiti u svoje zajednice osnaženi da postanu njeni ravnopravni građani. U centru će se i korisnici i njihove porodice osjećati kao kod svoje kuće.

Ovom akcijom Baumit nastavlja davati svoj dugogodišnji doprinos razvoju najugroženijih populacija, poput mladih i osoba sa posebnim potrebama te poziva sve firme, institucije i pojedince da podrže Centar za podršku invalidnim osobama!