Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BBI banka dokapitalizirana sa 30 miliona KM, najavljeni novi projekti

bbi banka pres

Osnivači Bosna Bank International (BBI), prve banke u regionu koja posluje u skladu sa islamskim principima, uložili su dodatnih 30 miliona KM u osnovni kapital BBI banke kako bi osigurali razvoj privrede BiH, kazao je generalni direktor BBI banke Amer Bukvić, prenosi Anadolu Agency.

On je istakao kako će ovaj potez osnivača BBI banke otvoriti mogućnost za plasman 250 miliona KM u rast i razvoj privrede i novih radnih mijesta u BiH.

“BBI banka ima stabilne i jake dioničare, Islamsku razvojnu banku (IDB), Dubai islamsku banku i Abu Dhabi islamsku banku. Naši dioničari su uprkos turbulentnim uslovima na bh. tržištu odlučili nastaviti investirati u rast banke i podrške razvoju bh. ekonomije. Ovo je drugo povećanje kapitala banke u zadnje dvije i po godine u ukupnom iznosu od 60 miliona KM”, istakao je Bukvić.

bbi banka pres1

Naglasio je da je BBI u posljednjih nekoliko godina, uprkos padu adekvatnosti kapitala u bankarskom sektoru, zabilježila rast adekvatnosti kapitala koji iznosi 19,18 posto.

Bukvić je istakao da BBI banka konstantno radi na pronalsku novih izvora finansiranja za bh. privrednike. Naglasio je da je samo iz turske finansijske linije u pokretanje proizvodnih pogona u poljoprivredi, turizmu, industriji i otvaranje novih radnih mjesta za povratnike do sada plasirano 135 miliona KM.

“Ova sredstava su omogućila direktno zapošljavanje 1.540 radnika, a indirektno dodatnih 780 kooperanata”, pojasnio je Bukvić.

Od 48 miliona, koliko je plasirano za fizička lica, 25 miliona KM korisnici su dobili po kamatnoj stopi od nula posto.

bbi banka pres2

Bukvić je najavio intenziviranje rada BBI banke na pronalaženju novih investitora. U tom kontekstu istakao da će uskoru BBI imati kancelariju u Dubaiju i nekim drugim gradovima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Također je rekao da BBI radi na otvaranju kancelarija u Indiji i Kini, što će bh. privredi pomogućiti adekvatno predstavljanje, a uz to povećanje poslovanja, naročito u sektoru turizma.

“Treba da se zajedno uključimo u privlačenje investicija, a to podrazumijeva vlast, društvo, privrednike i medije. Mi želimo da budemo pozitivni, uvijek gledamo da je čaša na pola puna, a ne prazna i mislim da se ta svijest generalno mora okrenuti. Moramo vjerovati, imati optimizam, a mi ga imamo. Jedino s takvim pristupom možemo otići korak dalje”, zaključio je generalni direktor BBI banke Amer Bukvić.