Stambeno finansiranje

BBI Banka i općina Novi Grad: Potpisani ugovori za subvencioniranje mladih

novi grad – bbi – ugovor

Ugovore su potpisali Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI), i Emir Dedović, pomoćnik načelnika općine Novi Grad Sarajevo za finansije

Svečano su potpisani Ugovori o subvencioniranju linije za stambeno finansiranje mladih sa područja općine Novi Grad Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovore su potpisali Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI), i Emir Dedović, pomoćnik načelnika općine Novi Grad Sarajevo za finansije.

Mladi iz općine Novi Grad, koji još uvijek nisu riješili stambeno pitanje, imaju priliku to učiniti ovih dana po povoljnim uslovima finansiranja uz subvenciju profitne mreže za prvih pet godina otplate finansiranja.

BBI Banka je za ovu svrhu osigurala 10 miliona KM, dok je općina Novi Grad u svom budžetu za ovu godinu izdvojila 150.000 KM za subvencioniranje profitne marže.

“Sigurno je da je općina Novi Grad na čelu sa načelnikom prepoznala ono što o čemu se u ovom vremenu najviše priča, a to je odlazak mladih, rješavanje egzistencijalnih pitanja. Dva najznačajnija egzistencijalna pitanja su sigurno krov nad glavom i posao”, izjavio je Dedović.

Podsjetio je da ova općina već četiri-pet godina u saradnji sa BBI Bankom radi mjere koje se odnose na privredu i zapošljavanje.

“Već drugu godinu radimo projekat koji se odnosi na pomoć mladim ljudima sa područja općine Novi Grad da riješe stambeno pitanje. To se, prije svega, odnosi na bračne parove do 35 godina, da su stanovnici općine Novi Grad. To su oni najjednostavniji kriteriji. Ukoliko bude više zainteresovanih, onda dolazi do upotrebe posebnih kriterija, a za to postoje komisije koje će to razmatrati”, pojasnio je Dedović.

Kako je kazao, općina Novi Grad plaća tri posto kamatne stope za one koji prođu odnosno dobiju ovu vrstu subvencije.

“Ono što smo dosad uočili jeste da nije baš zainteresovanost mladih ljudi sa područja ove općine na onom nivou na kojem bismo mi željeli, stoga ćemo razmisliti i da probamo pojednostaviti kriterije”, rekao je Dedović.

O subvencioniranju je govorio i Bukvić, koji je izrazio zadovoljstvo što su dio ovog projekta koji podrazumijeva finansiranje osoba do 35 godina da dobiju stambeno finansiranje do 120.000 maraka do maksimalno 20 godina.

“Gdje će za njih cijena finansiranja biti do nula do 0,69 posto, u zavisnosti od kreditne sposobnosti. BBI Banka na ovaj način obezbjeđuje deset miliona konvertibilnih maraka i nadamo se da ćemo na ovaj način stvoriti ambijent mladim ljudima, da ih ohrabrimo da naprave svoj dom i da taj dom bude u općini Novi Grad”, poručio je Bukvić.

Dodao je da je plan da se cijeli projekat implementira do kraja godine.