Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BBI banka osigurala više od milion KM za stipendije djeci bez roditelja

stipendije bbi3

Bosna Bank International (BBI) je iz Fonda Sheikh Saleh Kamel i za 2015./2016. školsku/akademsku godinu osigurala stipendiranje 500 učenika i studenata, državljana BiH, na školskim i visokoškolskim ustanovama na teritoriji cijele BiH.

Za tu namjenu je osigurano 600.000 dolara (1.050.786.KM) za ovu školsku/akademsku godinu.

Stipendije su za djecu bez jednog ili oba roditelja. Prilikom dodjele, ocjenjuje se uspjeh te uzimaju u obzir, između ostalog, ukupni prihodi i socijalni status domaćinstva.

Kako bi učenici i studenti iz cijele BiH bili ravnopravno zastupljeni, podjela stipendija bit će organizirana u pet regija po 100 stipendija.

Konkurs za dodjelu prvih sto stipendija za region “1” – region sjeverne BiH otvoren je do 20. aprila ove godine.

To su teritorije Tuzlanskog i Posavskog kantona i općine: Derventa, Bosanski Brod, Doboj i Doboj Istok, Modriča, Šamac, Petrovo, Lopare, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Milići i Srebrenica te Distrikt Brčko.

Zainteresirani kandidati treba da dostave zahtjev i potrebne dopkumente konkursnoj komisiji s naznakom “Konkurs za stipendije iz Fonda Sheikh Saleh Kamel – Region 1 – sjeverna BiH”. Zahtjev i potrebne dokumente lično treba da odnesu u poslovnice BBI u Tuzli, Brčkom, Gradačcu, Gračanici, Srebreniku, Kalesiji, Bratuncu ili Živinicama.

Konkurs za prijavu za stipendije objavljen je na stranici BBI banke i u dnevnim novinama, a odluku o tome ko će dobiti stipendiju donijet će Komisija čiji su članovi predstavnici BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH te Asocijacije Fatma.

Iz Fonda Sheikh Saleh Kamel, osnovanog na inicijativu BBI-a i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg Al-Baraka finansijske i poslovne grupacije, već petu godinu zaredom za 500 stipendista se isplaćuje 600.000 dolara godišnje, odnosno mjesečni iznos od 100 američkih dolara u protuvrijednosti KM.

Kao društveno odgovorna banka, BBI od osnivanja promovira na različite načine obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima dajući stipendijama i pozajmicama, i to u kontinuitetu 13 godina, saopćeno je iz te banke.