inspektorat rs

Benzinske pumpe kažnjene zbog prodaje lošeg goriva

benzinska-pumpa (1)

Na pitanje zašto ne otkrivaju nazive pumpe kod kojih su otkrivene nepravilnosti, ističu da tako postupaju s ciljem zaštite postupaka koji će se eventualno voditi ili se u ovom trenutku vode pred nadležnim sudovima

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od početka ove godine uzeto je ukupno 835 uzoraka goriva, a laboratorijskim analizama je u devet slučajeva utvrđeno odstupanje u odnosu na parametre definisane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

Uovom periodu, inspektori za naftu i gas su izdali 24 prekršajna naloga u vrijednosti od 300.000 KM, rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu RS, bez navođenja naziva pumpa kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

– I dalje, kao i svih prethodnih godina, najčešća vrsta neusklađenosti je po parametru „tačka paljenja“ – kažu u Inspektoratu RS i dodaju da su prošle godine u oblasti nafte i gasa obavljene 1.324 kontrole, prilikom kojih je uzeto 2.189 uzoraka.

– Riječ je o 1.553 uzorka dizela, 21 uzorku bezolovnog motornog benzina BMB 100, 63 uzoraka bezolovnog motornog benzina BMB 98, 551 uzoku bezolovnog motornog benzina BMB 95 i jednom uzorku lož ulja srednjeg (LUS). Laboratorijskim analizama su u 17 slučajeva utvrđena odstupanja u odnosu na parametre definisane pomenutom odlukom. Zbog utvrđenih nepravilnosti subjektima su izdata 32 prekršajna naloga u vrijednosti od 388.000 KM – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Na pitanje zašto ne otkrivaju nazive pumpe kod kojih su otkrivene nepravilnosti, ističu da tako postupaju s ciljem zaštite postupaka koji će se eventualno voditi ili se u ovom trenutku vode pred nadležnim sudovima.

– Javno objavljivanje takvih podataka moglo bi da utiče na ishod tih postupaka – poručuju iz Inspektorata RS.